Angst voor de tandarts overwinnen? 17 Tips die jou helpen!

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Angst voor de tandarts? Moet je jezelf elke keer weer met knikkende knieën in die gevreesde stoel hijsen? Of ben je zelfs zó bang voor de tandarts dat je er helemaal niet heen gaat?

Angst voor de tandarts tips

‘Troost’ je met de gedachte dat je bepaald niet de enige bent met dit probleem.

Bijna 50% van alle Nederlanders heeft last van angst voor de tandarts! En meer dan 500.000 mensen zijn zó bang dat ze helemaal niet gaan!

Hier vind je praktische en effectieve tips die jou kunnen helpen om de angst voor de tandarts te overwinnen.

Online training blijvend zelfvertrouwen

Wil jij Voorkomen dat je de rest van je leven met angst naar de tandarts gaat?

Laat deze kans dan niet lopen!

JA! Ik reken nu af met mijn tandartsangst!

Waarom heeft men angst voor de tandarts?

Waarom zijn er toch zo gigantisch veel mensen bang voor de tandarts? Wat zijn de oorzaken van angst voor de tandarts? Hieronder som ik de meestvoorkomende oorzaken van tandartsangst voor je op.

Oorzaken van tandartsangst

 • Nare ervaring met de tandarts in het verleden
 • Angst om pijn te lijden / algofobie (extreem)
 • Prikangst / prikfobie (extreem)
 • Angst voor naalden / belonefobie (extreem)
 • Angst overgenomen van je omgeving (bv ouders of ‘griezelverhalen’ op school)
 • De persoonlijkheid van de tandarts
 • De tandarts communiceert niet of nauwelijks
 • Angst voor tandartsgeluiden (boor)
 • Het gevoel van machteloosheid als je in de tandartsstoel ligt
 • Angst voor verlies aan controle

Waarom heb jij angst voor de tandarts?

Om iets te kunnen doen aan je angst is het belangrijk om er eerst achter te komen waar deze angst bij jou vandaan komt.

Bekijk de oorzaken van tandartsangst nog eens goed en bepaal vervolgens wat voor jou de belangrijkste oorzaak is.

Wat maakt dat jij zo bang bent voor de tandarts? Als je de voornaamste reden(en) helder hebt, ben je beter in staat om te bepalen welke van de onderstaande tips jou kunnen helpen.

Vrouw in tandartsstoel heeft geen angst voor de tandarts

17 tips die jou helpen om angst voor de tandarts te overwinnen!

Tip 1: Vertel de tandarts dat je angst hebt en waarom.

Als de tandarts niet weet dat je angst ervaart en hij het ook niet aan je ziet, zal hij er tijdens de behandeling hoogstwaarschijnlijk ook geen rekening mee houden. Houd je dus niet groot, maar wees eerlijk! Alleen dan kan hij er rekening mee houden.

Als je erbij vermeld waarom je angst hebt, kan hij daar specifiek rekening mee houden.

Tip 2: Laat je informeren!

Laat je informeren over alles wat hij wanneer gaat doen! Mits je daar behoefte aan hebt natuurlijk. Vooral als de oorzaak van je angst ‘het verlies aan controle’ is, raad ik je aan deze tip ter harte te nemen.

Je kunt dit overigens gewoon eisen van de tandarts! Het is jouw gebit en je hebt het recht om te weten wat hij er mee doet!

Tip 3: Zoek een tandarts die je vertrouwt en waar jij je goed bij voelt.

Deze tip spreekt voor zich. Het is natuurlijk erg prettig om een fijne tandarts te hebben die rekening houdt met je angst en alle tijd voor je neemt.

Maar als je nu een tandarts hebt die helemaal niets met Tip 1 en/of Tip 2 doet, durf dan ook gewoon op te stappen en op zoek te gaan naar een andere tandarts die wél naar je luistert!

Tip 4: Ga samen met iemand die jouw angst serieus neemt.

Als je in je ééntje naar de tandarts gaat terwijl je angstig bent, is het gevaar aanwezig dat je jezelf nóg angstiger maakt dan dat je al was.

De kans is groot dat je gaat malen en misschien laat je zelfs wel verschillende worst-case scenario’s de revue passeren. Niet bepaald bevorderlijk dus…

Neem iemand mee die je vertrouwt en die jouw angst serieus neemt! Hij of zij kan je geruststellen en je afleiden.

Tip 5: Denk voortdurend aan het doel: een gezond gebit!

Een gezond gebit is je doel, je motivatie en ontzettend belangrijk! Dat moet je voorafgaand aan – tijdens – en na je tandartsbezoek voor ogen houden.

Vrouw lacht bij de tandarts en heeft geen angst
Denk aan het doel: een gezond gebit!

Ja, ook ná je tandartsbezoek! Want na afloop mag je trots op jezelf zijn en dat trotse gevoel kan ervoor zorgen dat je de volgende keer minder moeite en angst hebt.

Tip 6: Vergroot je zelfvertrouwen! (tip: op deze manier!)

Zelfvertrouwen is vertrouwen hebben in wie je bent én in wat je kunt! En ook al sta je er niet zelfverzekerd in:

Weet dat jij KUNT omgaan met de angst en dat jij de angst voor de tandarts KUNT overwinnen!

Je moet er alleen nog op vertrouwen dát je het kunt en daar moet je van overtuigd raken. Als dat nog niet het geval is en je dus nog angst ervaart, heb je in meer of mindere mate een gebrek aan zelfvertrouwen met betrekking tot je tandartsbezoek.

Angst is de tegenhanger van vertrouwen! Je zult merken dat als je blaakt van het zelfvertrouwen, je veel minder moeite hebt met een tandartsbezoek. Vergroot daarom je zelfvertrouwen!

Welke effectieve en voordelige manier ik je aanraad om je zelfvertrouwen snel en blijvend te vergroten, lees je onderaan dit artikel.

Tip 7: Ga minimaal 3 keer per jaar naar de tandarts!

Misschien denk je nu: “Wat een onlogische tip als je bang bent voor de tandarts!” Begrijp ik heel goed. Maar vaker naar de tandarts gaan heeft de volgende voordelen:

 • Het begint vanzelf te wennen als je vaker gaat en dus overwin je je angst!

 • Je onderhoudt je gebit beter en dus: een gezonder gebit

 • Omdát je je gebit beter onderhoudt, hoeft er steeds minder ‘gesleuteld’ te worden

 • Goed voor je zelfvertrouwen want je bent je angst voor de tandarts aan het overwinnen!

Tip 8: Angst voor pijn? Eis verdoving!

Is angst voor pijn de oorzaak van jouw angst? Vraag dan bij alles wat ook maar een beetje pijn kan gaan doen om verdoving!

Tip 9: Doe oordopjes in, desnoods met harde muziek!

Een betere afleiding kun je niet hebben. Je hoort al die vervelende tandartsgeluiden niet meer en je kunt je volledig op jouw favoriete muziek focussen.

Tip 10: Spreek een ‘STOP-teken’ af!

Bijvoorbeeld het opsteken van je hand. Zorg ervoor dat je dit ook afspreekt met de tandartsassistente: 2 zien meer dan 1!

Tip 11: Focus op je ademhaling: doe deze ademhalingsoefening.

Voorafgaand aan je tandartsbezoek, bijvoorbeeld in de wachtkamer, adviseer ik je om de volgende ademhalingsoefening te doen:

Adem 4 seconden rustig in door je neus, wacht 2 seconden en adem vervolgens gedurende 6 seconden rustig uit via je mond. Doe dit zo vaak als je wil en focus je daarbij alleen op je ademhaling. 

Ook als je in de tandartsstoel ligt kun je deze ademhalingsoefening doen. Het enige verschil is dat je dan in- én uitademt door je neus. De meeste mensen ademen namelijk niet via de mond als de tandarts bezig is.

Tijdens deze oefening kun je ook je handen op je buik leggen en je focussen op de bewegingen die je buik maakt. Je zult merken dat dit kalmeert en ontspant.

Tip 12: Er bestaan angsttandartsen!

Bezoekje aan de angsttandarts

Tip 13: Ga eerst alleen voor controle!

Spreek van te voren met de tandarts af dat er tijdens het eerste bezoek alleen gekeken wordt. Als je dan naar dit consult gaat, weet je dat het mee gaat vallen en hoef je minder angstig te zijn.

Een ander voordeel is dat de tandarts je precies kan vertellen wat er tijdens de volgende afspraak gaat gebeuren. Je bent dan voorbereid op wat komen gaat.

Tip 14: Zorg dat je iets in je handen hebt

Voor sommige mensen kan het helpen om bijvoorbeeld een stressballetje vast te houden tijdens de behandeling. Door erin te knijpen verleg je de focus en de stress. Je zou ook in de hand van degene die je vergezelt kunnen knijpen.

Tip 15: EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

EMDR is een therapie die wordt toegepast bij personen die een traumatische ervaring hebben gehad en daardoor een bepaalde angst hebben ontwikkeld die niet vanzelf verdwijnt (PTSS). EMDR kan uitkomst bieden bij angst voor de tandarts.

Door EMDR wordt de traumatische tandartsherinnering minder krachtig en emotioneel. Er zijn zelfs tandartsen die deze therapie zelf aanbieden.

Tip 16: Kalmeringsmiddelen

Er zijn verschillende kalmeringsmiddelen die gebruikt worden bij extreme angst voor de tandarts. Hiervoor raad ik je aan om je huis- of tandarts te raadplegen. Zij weten precies wat het beste werkt.

Tip 17: Flink sporten voordat je naar de tandarts gaat!

Ga minimaal 10 minuten sporten voordat je naar de tandarts gaat. Na 10 minuten sporten begin je namelijk endorfine aan te maken. Endorfine onderdrukt pijn, vermindert angst en werkt rustgevend!

Boek over angst voor de tandarts

Als je nou echt álles wil weten over angst voor de tandarts dan raad ik je aan om het boek ‘Angst voor de tandarts – een praktische handleiding’ te lezen.

In dit boek vind je de kennis die de afgelopen jaren is opgebouwd over angst voor de tandarts én over de behandeling van de angst.

In deel 1 lees je wat angst voor een tandheelkundige behandeling precies is, de oorzaken van deze angst en de gevolgen van het uitblijven van een behandeling bij de tandarts.

Deel 2 van het boek gaat over de diagnostiek van tandartsangst.

En in deel 3 vind je tal van psychologische benaderingen die het probleem van tandartsarts kunnen oplossen.

Snelle en effectieve manier om je zelfvertrouwen blijvend te vergroten

Zoals je in tip 6 al gelezen hebt is het vergroten van je zelfvertrouwen een belangrijk middel in jouw strijd tegen de angst voor de tandarts.

De e-cursus blijvend zelfvertrouwen van Frank de Moei is een effectieve en voordelige manier waarop je dit op korte termijn voor elkaar kunt krijgen!

Deze cursus helpt je niet alleen om je angst voor de tandarts te overwinnen, maar is een investering in jezelf waar je de rest van je leven wat aan hebt!

Mij heeft deze cursus oprecht gelukkiger gemaakt en het heeft ervoor heeft gezorgd dat ik veel positiever en zelfverzekerder in het leven sta. En….. ik ga lachend naar de tandarts!

Het brengt je in slechts 12 weken tijd een groot zelfvertrouwen; gegarandeerd én blijvend! Alle informatie over deze e-cursus die je nodig hebt, inclusief mijn eerlijke mening vind je hier in mijn review over deze cursus!

e-cursus blijvend zelfvertrouwen Logo

Wil jij Voorkomen dat je de rest van je leven met angst naar de tandarts gaat?

Mis deze kans dan niet!

JA! Ik reken nu af met mijn tandartsangst!

4 reacties op “Angst voor de tandarts overwinnen? 17 Tips die jou helpen!

 1. Ik ga al decennia naar dezelfde tandarts en ik zou me geen raad weten wanneer hij op pensioen zou gaan. Hij is de enige reden waarom ik niet bang ben voor de tandarts want normaal gezien ben ik het wel. Ik eis overigens altijd verdoving wanneer er iets moet gebeuren, maar ook de gewone check-up vind ik stressvol. Maar deze tandarts gaat zo goed met dat enge haakje om. Ik kom er elke keer weer opgelucht vandaan.

  1. Nalatie, bedankt voor je reactie! Een tandarts die je vertrouwt en waar jij je goed bij voelt is inderdaad superfijn en belangrijk (tip 3). Als je tandarts met pensioen gaat, hoop ik dat je snel weer een andere fijne tandarts vindt.

 2. Beste Carmen, bedankt voor de tips voor het overwinnen van angst voor de tandtechnicus! Vooral tip 7 vind ik een goede tip, juist door meer te gaan kan je inderdaad meer en meer zelfvertrouwen opbouwen en gaat je gebit er natuurlijk nog beter uit zien. Mijn zusje vond de tandarts vroeger ook altijd erg eng en is er gelukkig nu overheen gegroeid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *