Blozen voorkomen? Effectieve tips!

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
man wil blozen voorkomen en heeft gebrek aan zelfvertrouwen.

Tips die voorkomen dat je gaat blozen vind je hier! Ik hoop dat ze je helpen want rood worden op momenten dat je daar totaal niet op zit te wachten is ontzettend irritant!

Ondervind je nadelige gevolgen van het blozen? Schaam je je ervoor? Hier ben je precies op de juiste plek!

Want in deze blog vind je alle informatie over blozen die je nodig hebt én manieren die je écht helpen om controle te krijgen over je blozen.

En het allerbelangrijkste: dé oplossing om te stoppen met blozen!

e-cursus blijvend zelfvertrouwen Logo

Meer zelfvertrouwen en minder blozen?

Info over de cursus

Wat is blozen?

Op het moment dat er een stress- of emotionele prikkel bij je binnenkomt, wordt er een bepaald gedeelte van je zenuwstelsel geactiveerd, het sympathische zenuwstelsel. Dit sympathische zenuwstelsel is onderdeel van je autonome zenuwstelsel.

Autonoom betekent ‘op zichzelf staand’ en ‘niet van iemand of iets afhankelijk’. Dit houdt in dat op het moment dat dit gedeelte van je zenuwstelsel eenmaal geactiveerd is, je hier zelf niks meer aan kunt doen.

En dan begint het blozen, want die prikkel zorgt ervoor dat de kleine bloedvaten in je gezicht wat meer open gaan staan en daardoor extra doorbloed worden.

Vandaar de roodgekleurde wangen. In de Van Dale wordt blozen gedefinieerd als: een blos krijgen.

Blozen kan ontzettend vervelend zijn en als het je beperkt moozet je er zeker wat aan doen!

Maar wat belangrijk is om te weten is dat blozen onschuldig en niet gevaarlijk is.

Waarom blozen we?

Wat is de functie van blozen?

Vooral heel vroeger kwam het blozen goed van pas. Men leefde vroeger natuurlijk in groepen waar bepaalde regels en wetten golden. Als deze regels overtreden werden, hanteerden deze groepen hun eigen straffen. En deze waren vaak niet mals.

Als je bijvoorbeeld iets gestolen had, en zeker van iemand hoger in de hiërarchie, stond daar een hoge straf op, misschien wel 100 zweepslagen. Op het moment dat je voor deze diefstal terecht stond en je bloosde, zag de hele groep of het hele dorp dat je je schaamde.

Tot op zekere hoogte werd dit al als straf gezien en men hield hier rekening mee in het bepalen van het daadwerkelijke vonnis. Een ‘korting’ van 25 zweepslagen was toch mooi meegenomen.. Blozen zou je dus een beschermingsmechanisme van je lichaam kunnen noemen.

De oorzaken van blozen

Er zijn twee soorten oorzaken van blozen. De emotionele stressgerelateerde oorzaken en de niet-stressgerelateerde oorzaken. In dit artikel beperk ik me voornamelijk tot de stressgerelateerd oorzaken. Deze hebben allemaal met spanning te maken.

De oorzaken van blozen vrouw

Emotioneel stressgerelateerde oorzaken:

 • Angst
 • Verlegenheid
 • boosheid / woede
 • Schaamte
 • Nervositeit
 • Opwinding / Opgewondenheid

Niet stressgerelateerde oorzaken:

 • Een hoge temperatuur
 • Lichamelijke inspanning
 • Koorts
 • Bepaalde medicatie
 • Alcohol
 • Drugs
 • Heet / scherp voedsel
 • Bepaalde ziektes en aandoeningen (bv. couperose)

Wat zijn de voordelen van blozen?

Voordelen van blozen

Blozen heeft ook voordelen! Als je je beperkt voelt door het blozen in je functioneren of in je persoonlijke ontwikkeling is het daarom goed om dit te beseffen.

De voordelen van blozen op een rij:

 • Je wordt aardiger gevonden

 • Je komt betrouwbaar en eerlijk over

 • Veel mensen vinden blozen charmant

 • Als je spijt betuigt en bloost, ben je geloofwaardig

 • Blozen geeft je een gezond hollands kleurtje

Wat zijn de nadelen van blozen?

Blozen is pas een een nadeel als je er hinder van ondervindt. Je moet bijvoorbeeld een belangrijke presentatie geven en je vindt het spannend om voor een grote groep te spreken. Je merkt dat je door deze spanning begint te blozen.

Het gevolg is dat je totaal niet meer uit je woorden komt, je durft de zaal niet meer in te kijken en je ‘praat’ alleen nog maar tegen je powerpoint aan.

Je had alles ontzettend goed voorbereid en je hebt ook echt een goed verhaal te vertellen. Maar door het gedrag wat je vertoont door het blozen, komt de boodschap totaal niet meer over! Een gemiste kans en niet bepaald goed voor je zelfvertrouwen.

Dit zijn de mogelijke nadelen van blozen:

 • Blozen maakt je onzeker

 • Hogere hartslag

 • Snellere ademhaling

 • Zweten / transpireren

 • Blozen kan je persoonlijke ontwikkeling en groei beperken

 • Blozen vergroot de kans op bloosangst

 • Door bloosangst ga je sociale situaties vermijden (agorafobie)

Agorafobie kan zelfs leiden tot een sociaal isolement waarin je belandt. Dreigt je bloosangst dit tot gevolg te hebben, onderneem dan actie!

Wat is bloosangst?

Bloosangst is de angst om te gaan blozen in gezelschap. Het wordt in de psychologie aangeduid als een specifieke vorm van sociale fobie. Bij bloosangst is het blozen zélf niet het probleem, maar echt de angst om te gáán blozen.

Je hebt in een situatie staan blozen als een tomaat. Anderen hebben dit gezien en misschien zelfs wel benoemd! Dit heb je als zeer vervelend ervaren en dát wil je dus nooit meer! Op deze manier ontstaat bloosangst.

Het gevolg is dat jouw focus voortaan volledig ligt op het voorkomen van blozen in soortgelijke situaties. En het gevolg hiervan is weer dat je deze situaties in de toekomst gaat vermijden. Dit zorgt er dan weer voor dat je minder sociaal vaardig wordt.

Blozen is echt niet erg maar je moet wél zien te voorkomen dat je in deze vicieuze cirkel van bloosangst terecht komt, want dit beperkt je enorm en maakt je ongelukkig! Hieronder lees je wat je kunt doen tegen blozen.

Wat is bloosangst?

Tips om blozen te voorkomen

Als je eenmaal aan het blozen bent, is het eigenlijk onmogelijk om te stoppen met blozen zonder dat je de spanning wegneemt.

Maar je kunt wel voorkomen dat je gaat blozen. Dit is erg belangrijk als je nadelige gevolgen ondervindt van het blozen. Bovendien is het dé manier om bloosangst te voorkomen!

7 tips om blozen te voorkomen:

1. Besef dat jij het erger vindt dan anderen!

Accepteer dat anderen zien dat je bloost, maar besef dat zij het minder ‘erg’ vinden dan jij! Heb je dit besef niet, zeg dan desnoods: “Ja, ik weet dat ik bloos, kan ik ook niks aan doen.” Dan merk je aan de reactie van de anderen vanzelf dat zij het inderdaad niet erg vinden.

Een bijkomend voordeel van het benoemen van je blozen is dat je je niet meer druk hoeft te maken om wat anderen aan je zien of van je denken. Het onderwerp blozen is nu behandeld en dus kun je je volledig focussen op datgene waar het in die situatie écht om draait; een presentatie, sollicitatiegesprek, een date, enz. enz.

2. Wees je bewust van de voordelen van blozen

Lees de 5 voordelen nog eens door die ik eerder in dit artikel opgesomd heb. Realiseer je nu dat dit écht voordelen zijn van blozen en dat blozen niet erg is! Maak het feit dat je bloost niet te groot! Iedereen bloost wel eens.

3. Medicatie (niet aanbevolen)

Er is medicatie tegen blozen, maar er is vaak onvoldoende bewijs van het nut en deze medicijnen hebben vaak ernstige bijwerkingen. Aanbevolen wordt het dus zeker niet. Raadpleeg altijd eerst je huisarts.

Er worden wel eens bètablokkers voorgeschreven die de bloeddruk verlagen, zoals propranolol en atenolol. Deze dien je dan twee uur voorafgaand aan de gevreesde situatie in te nemen.

Je moet je echter afvragen of je afhankelijk wil zijn van medicijnen, of dat je de wortel van ‘het probleem’ gaat bestrijden. Ikzelf adviseer met klem het laatste. Werk aan je zelfvertrouwen!

4. Operatie (niet aanbevolen)

Een operatie gebeurt alleen in de meest extreme gevallen waarin overmatig gebloosd wordt. Dit is een zeer ingrijpende operatie waarbij via de borstkas zenuwknopen bij het ruggenmerg worden verwijderd.

Door deze operatie ga je minder óf helemaal nooit meer blozen doordat de bloedvaatjes in het gezicht niet meer wijder worden.

5. Therapie

Om van je blozen af te komen kun je verschillende soorten therapieën volgen. De cognitieve gedragstherapie, de inzichtgevende therapie of de hypnotherapie zijn de meest meest toegepaste vormen.

6. Ontspan door meditatie en/of ademhalingsoefeningen

Meditatie en bepaalde ademhalingsoefeningen kunnen je ontspanning geven. 2 á 3 seconden inademen door je neus, je ademhaling vervolgens even vasthouden en dan 5 seconden uitademen door je mond. Concentreer je hierbij ook alleen op je ademhaling en denk nergens anders aan.

Ademhalingsoefeningen en meditatie om te ontspannen en stoppen met blozen

Dit is een effectieve oefening om ontspannen te worden. Blozen wordt vaak veroorzaakt door spanning. Doordat deze spanning nu afneemt, neem je de oorzaak van het blozen weg.

7. Dé Oplossing

Je bloost met een reden, er is een oorzaak waardoor je bloost. En je wil stoppen met blozen! Pak dit ‘probleem’ dan bij de wortel aan en zorg ervoor dat die wortel nooit meer groeit. Hieronder lees je hoe je dit doet!

Dé oplossing die ervoor zorgt dat je niet meer bloost!

Dé oplossing om niet meer te blozen is het vergroten van je zelfvertrouwen! Zoals je eerder in dit artikel hebt gelezen, zijn de stressgerelateerde oorzaken van blozen: angst, verlegenheid, woede, schaamte, nervositeit en opwinding.

Maar stel jezelf eens voor dat je blaakt van het zelfvertrouwen, zelfvertrouwend door het leven gaat, dat je ervan overtuigd bent dat je voor niemand onderdoet en dat je je in iedere vezel zelfverzekerd voelt!

Zouden deze oorzaken dan nog steeds een rol spelen? Nee, natuurlijk niet! Ja misschien dat je af en toe ‘bloost’ omdat je boos bent, maar verlegen, gespannen en nerveus zul je zeker niet snel meer zijn!

Ik wil zeker niet beweren dat je een structureel gebrek aan zelfvertrouwen hebt als je af en toe bloost. Maar als blozen een probleem voor je is in een bepaalde situatie, durf ik wel te beweren dat je in die specifieke situatie een gebrek aan zelfvertrouwen hebt.

De sleutel tot het voorkomen van blozen is dus het vergroten van je zelfvertrouwen! Niet voor even, maar voor altijd! Met de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei ga je dat bereiken! In mijn uitgebreide review over deze e-cursus blijvend zelfvertrouwen vind je meer informatie!

Online training blijvend zelfvertrouwen

Meer zelfvertrouwen en minder blozen?

Naar de cursus

Populaire blogs gelezen door anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *