Hoe kun je negatieve gedachten loslaten? De oplossing!

Hoe je afrekent met negatieve emoties en gedachten!

Gemiddelde leestijd: 20 minuten
Vrouw wil positiever denken

Het kunnen loslaten van negatieve gedachten is essentieel voor een gelukkig en succesvol leven!

Geluk en succes bereik je alleen door positief te denken. En als je in staat bent om negatieve gedachten over jezelf los te laten, kun je veel meer bereiken dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden!

In dit artikel lees je in duidelijke taal hoe je negatieve gedachten kunt loslaten en doorbreken!

Online training blijvend zelfvertrouwen

Wil jij elke dag opgewekt opstaan en positief denken?

Negatieve gedachten makkelijk loslaten dankzij deze unieke e-cursus blijvend zelfvertrouwen!

JA DAT WIL IK!

Negatieve gedachten over jezelf zuigen alle energie uit je lichaam en geest, maken je moe, pessimistisch en zijn funest voor je creativiteit.

Ze beïnvloeden je relaties in negatieve zin. Met andere woorden: negatieve gedachten en emoties brengen je niks goeds!

De sleutel tot een succesvolle en gelukkige toekomst is het elimineren van deze negatieve gedachten en emoties!

In deze blog lees je hoe je dit doet. Ook leer hoe je structureel positief door het leven kunt gaan. Je leert hoe je jezelf kunt bevrijden van woede, angst, schuld, afgunst en haat. Allemaal negatieve gedachten en emoties die je in het verleden beperkt hebben. 

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven

Door het toepassen van de technieken die ik je aanreik in deze blog, reken je af met negatieve gedachten en emoties. En dan heb je de weg van het volledig kunnen benutten van jouw potentieel volledig vrijgemaakt!   

Om het maximale uit je leven te halen is het essentieel om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en om persoonlijk leiderschap tonen. Dit is het fundament voor je eigenwaarde, zelfvertrouwen, zelfrespect en trots! 

Als je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven heb je controle, ben je meester over je eigen leven en voel je je sterk! Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je een gebrek aan controle ervaart doordat de omstandigheden de regie overnemen. Ook zul je last hebben van stress, spanning en negativiteit. 

De negatieve-emotie-boom

Stel jezelf een boom voor waar fruit aan groeit, bijvoorbeeld een appelboom. Vergelijk de appels met negatieve emoties. Je kunt dan denken aan emoties als: afgunst, allerlei soorten angst, jaloezie en haat.

Maar de ultieme uiting van negatieve emoties is woede of boosheid.

De ultieme uiting van negatieve emoties is woede of boosheid.

Deze woede kan zowel geuit worden naar buiten, dus gericht zijn op een ander, maar ook op jezelf. Dan ben je boos op jezelf of je hebt opgekropte woede, en daar word je ongelooflijk ongelukkig van. 

Vrouw wil positiever denken

De rechtvaardiging van negatieve emoties en gedachten

De wortels van de appelboom zorgen ervoor dat de boom stevig staat en dat de appels voorzien worden van voeding. Een van deze wortels is verantwoordelijk voor de rechtvaardiging van de negatieve emoties en gedachten. 

Deze rechtvaardiging geeft jou het recht om negatieve emoties te hebben. Het feit dat iemand jou gekwetst heeft is bijvoorbeeld zo’n rechtvaardigingsgrond. “Hij of zij heeft mij gekwetst en dus mag ik deze negatieve emotie hebben. Ik mag hier boos om zijn.”

Je maakt jezelf en anderen wijs dat je het recht mag hebben om deze negatieve emoties te hebben.

MAAR als je een negatieve emotie niet kunt rechtvaardigen, stopt het onmiddellijk! Je voelt het niet meer. Het is niet meer gerechtvaardigd.

Afstand nemen van je negatieve gedachten en emoties

Een andere wortel van de appelboom (de negatieve-emotie-boom) die de negatieve gedachten en emoties voeden is ‘identificatie’. Dit zorgt ervoor dat je iets persoonlijk opvat. 

Er gebeurt iets, je ziet iets of je neemt iets op een andere manier waar en dat vat je persoonlijk op of je betrekt het op jezelf. Hierdoor raak je van streek, je wordt boos of je ervaart een andere negatieve emotie.

Als je hier direct invloed op hebt en deze gebeurtenissen vinden plaats in je persoonlijke levenssfeer dan is dat logisch en ook niet te vermijden. 

Maar als je je niet kunt identificeren met een persoon of situatie, zorg er dan voor dat je niet emotioneel betrokken raakt!  

Stel dat je op televisie iets ziet wat erg schrijnend is, zoals honger, oorlog of iets anders wat je aangrijpt. Realiseer je dan dat je hier geen directe invloed op hebt. Je kunt er niet mee identificeren.

Maar hoe doe je dat dan? Want je zult ongetwijfeld van mening zijn dat sommige situaties jou wel degelijk aangrijpen en jou wel degelijk negatieve emoties bezorgen, ook al heb je er zelf geen invloed op en ben je zelf onschuldig.

Afstand nemen van negatieve gedachten en emoties door vrouw

2 manieren om niet emotioneel betrokken te raken

Ten eerste: Niet oordelen! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, daar ben ik me van bewust. Maar ook jij bent in staat om te weigeren een oordeel te vellen. Dit kun je trainen.

Als je oordeelt over een persoon of een situatie, om welke reden dan ook, speel je in principe rechter én de beul die de straf ten uitvoer brengt. 

Als je oordeelt over anderen ben je van mening dat ze schuldig zijn. En als je iemand als schuldige aangemerkt hebt, word je boos op deze persoon en wil je deze straffen. 

1. Oordeel niet!

2. Neem afstand!

Niet voor niets vind je in elke religieuze filosofie terug: Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt.. Als je stopt met oordelen, stoppen je negatieve emoties!

Het tweede wat je kunt doen om je negatieve gedachten over jezelf te doorbreken is Afstand nemen.

Het boeddhisme is hier volledig op gebaseerd. Door middel van meditatie is men in staat om emotioneel afstand te nemen van negatieve gebeurtenissen. “Ik merk dat er iets negatiefs gebeurt, maar het raakt me niet. Het is niet mijn probleem en er is niets wat ik eraan kan doen.”

Je kunt ook zeggen: “Ik weiger om emotioneel betrokken te zijn bij deze negatieve situatie.” Om hiertoe in staat te zijn moet je wel stevig in je schoenen staan en voldoende zelfvertrouwen hebben.

Twijfel je aan je zelfvertrouwen? Lees dan deze blog eens over hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten.

Effectief tot 10 tellen

De meest succesvolle leiders en ondernemers zijn hier over het algemeen heel goed in. Zij zijn in staat om emotioneel afstand te nemen als zij geconfronteerd worden met een tegenvaller, zelfs als die hun business of onderneming direct raakt. 

Op het moment dat zij geconfronteerd worden met een probleem of een tegenvaller, tellen zij tot 10. En in die 10 seconden concentreren zij zich op hun ademhaling met als doel om kalm te worden. 

Het is zeker niet zo dat het ze niks interesseert, maar zij weten dat als ze te emotioneel betrokken raken, zij niet in staat zijn om het probleem op een intelligente of creatieve manier te benaderen. 

En voor jou persoonlijk werkt dat exact hetzelfde! Als er iets in je leven niet gaat zoals het hoort te gaan, focus je dan op je ademhaling om afstand te nemen van je emoties. Op die manier word je rustig en kun je weer helder nadenken. 

Adem 4 seconden rustig in, houdt je adem 2 seconden vast, adem 6 seconden rustig uit en na 2 seconden adem je weer 4 seconden in. Doe dit net zolang tot je merkt dat je weer rustig en kalm bent. Meestal zul je na een minuut het gewenste effect al bereikt hebben.

De oorzaak van negatieve gedachten

Nu weer even terug naar de negatieve-emotie-boom. De stam van de appelboom staat voor ‘schuld’. ‘Schuld’ is de grootste oorzaak van negatieve emoties, ongelukkige gevoelens en psychische aandoeningen.

Je kunt onmogelijk een negatieve emotie hebben als je niemand of niets de schuld kunt geven van je probleem. Ongelukkige mensen denken altijd aan hun problemen en aan wie zij daar de schuld van kunnen geven. 

Om van je negatieve gedachten over jezelf af te komen moet je de ‘schuldvraag’ elimineren. Zodra je dit doet, zullen je negatieve emoties direct verdwijnen. 

Negatieve gedachten loslaten: Het geheim

Nu veranderen we de negatieve-emotie-appelboom even in een kerstboom vol met lampjes. Elk lampje staat voor een negatieve emotie of gedachte. Hoe doe je de lampjes uit? Juist, je trekt de stekker uit het stopcontact en alle lampjes gaan gelijk uit.

Maar hoe werkt dat met onze negatieve emoties? Hoe kun je al jouw lampjes uitdoen? Hoe kun je al jouw negatieve emoties in 1 keer ‘uitzetten’? 

En nu komt het belangrijkste; Je kunt nooit 2 gedachten op hetzelfde moment hebben! Je kunt maar aan 1 ding tegelijk denken. En als die gedachte negatief is, wees je daar dan bewust van en probeer die te vervangen door een positieve. Hoe je dit kunt doen lees je hieronder.

Geheim van positief denken

Dit is wat je moet doen om positief te denken

De negatieve gedachte vervangen door een positieve gedachte! En de positieve gedachte die je gebruikt om de negatieve emoties te elimineren is: “IK BEN VERANTWOORDELIJK“.

Het enige wat jouw geluk in de weg staat zijn negatieve emoties! En negatieve emoties kunnen niet bestaan zonder ‘Schuld’. In plaats van deze schuld ergens anders neer te leggen, moet jij juist de verantwoordelijkheid nemen;  “IK BEN VERANTWOORDELIJK.” En herhaal het desnoods een aantal keer. 

Jij trekt de stekker uit het stopcontact door te zeggen: “IK BEN VERANTWOORDELIJK” en zodra je dat doet, gaan alle ‘negatieve lampjes’ in 1 keer uit en al je negatieve emoties en gedachten stoppen direct

Nu zul je misschien zelf situaties kunnen bedenken waarin het heel lastig is om jezelf verantwoordelijk te houden omdat de schuld toch echt volledig ergens anders ligt.

Maar ook dan moet je “IK BEN VERANTWOORDELIJK” tegen jezelf zeggen en argumenten bedenken waarom jij dan verantwoordelijk bent. 

Lukt dit echt niet? Neem dan de verantwoordelijkheid over de situatie. Jij bent de enige die er iets aan kan doen! Sta erboven en wees je bewust van je negatieve emoties die jou beperken in je geluk en succes! 

Gebruik ook positieve affirmaties en doe dit consequent. Je zult merken dat dit een goed remedie is tegen je negatieve gedachten. Bovendien draagt dit bij een positief gevoel!

Positieve affirmaties zijn ontzettend effectief als je negatieve gedachten wil doorbreken!

2 voorbeelden van positiever denken

Ik zal je twee persoonlijke voorbeelden geven. In het eerste voorbeeld kostte het me niet veel moeite om zelf de verantwoordelijkheid te nemen. In het tweede voorbeeld was dat iets lastiger.

Voorbeeld 1:

Een aantal jaar geleden ben ik met een glad praatje door een nog gladdere kerel overgehaald om een paar duizend euro te beleggen in een bepaald fonds. In drie jaar tijd zou het geld minimaal verdubbeld zijn. Heel naïef achteraf, want naar de helft van het geld kon ik fluiten. Woest was ik op die gast, ik kon zijn bloed wel drinken (bij wijze van spreken dan).

“IK BEN VERANTWOORDELIJK” en ik moet hem dus niet de schuld geven. Ik had niet zo dom moeten zijn, ik heb deze keuze gemaakt en ik heb dit risico gelopen.

Voorbeeld 2:

Ik had mijn auto naar de garage gebracht voor een grote beurt en mij werd beloofd dat de auto aan het einde van de dag weer klaar zou zijn. Dit moest ook wel want ik moest de volgende dag gewoon weer met de auto naar het werk.

Je raadt het al: m’n auto was nog niet klaar aan het einde van de dag. Het excuus was dat het erg druk was en dat er een onderdeel niet op voorraad was.

Ook nu voelde ik al dat ik boos werd want ik had een groot probleem waar ik zelf niks aan kon doen. De garagehouder hield zich immers niet aan onze afspraak. Het was zijn schuld!

“IK BEN VERANTWOORDELIJK”, zei ik tegen mezelf en bedacht als argumenten dat ik geen ‘back-up-auto’ had geregeld en dat ik hier in het geheel geen rekening mee had gehouden en dat had ik blijkbaar wel moeten doen. Ik heb vervolgens m’n werk gebeld en de situatie uitgelegd. M’n leidinggevende had begrip voor de situatie en dus was het probleem opgelost. 

In beide voorbeelden merkte ik inderdaad dat mijn negatieve emoties en gedachten als sneeuw voor de zon verdwenen op het moment dat ik niet de ander de schuld gaf, maar zelf de verantwoordelijkheid nam. 

Tip om je negatieve gedachten los te laten

Nog een tip die ik je wil meegeven: Uit je negatieve emoties niet! Praat er niet over! Als je dat namelijk wel doet versterk je ze alleen maar en worden ze zelfs intenser. 

Positieve emoties moet je daarentegen juist wel uiten! Deel ze met iemand, schreeuw ze desnoods van de daken. Want positieve emoties dragen bij aan je geluk!

Wat ontzettend belangrijk is om volledig positief door het leven te gaan is dat je afrekent met alle negatieve emoties en gedachten die je hebt.

Je kunt er dus niet voor kiezen om er 1 niet aan te pakken. Ik vergelijk deze ene negatieve emotie met 1 van de remmen van je auto, laten we zeggen de rem van je linker voorwiel.

Wat gebeurt er als deze vastzit en je vervolgens gas geeft? Precies! Je rijdt rondjes en je komt geen meter vooruit.

En dat geldt exact zo voor je leven! Reken dus af met alle negatieve gedachten over jezelf. Ook met die ene die heel diep zit! Lastig? Zeker! Noodzakelijk? Absoluut! 

Ik adviseer je om professionele hulp te zoeken als het je niet lukt om deze ene negatieve emotie aan te pakken. Jouw geluk, succes en persoonlijke ontwikkeling staat op het spel! 

Anderen helpen om positiever te denken

Met deze kennis ben je ook in staat om anderen te helpen. Iedereen kent wel iemand die ontzettend negatief in het leven staat, alleen maar loopt te klagen of vol zelfmedelijden zit. 

Jij kunt diegenen helpen hun negatieve gedachten te doorbreken!

Adviseer die persoon alles wat je hierboven gelezen en geleerd hebt. En benadruk dat hij of zij alleen zichzelf ermee heeft en dat dit een gelukkig en succesvol leven in de weg staat! Dit is wat je moet zeggen: “JIJ BENT VERANTWOORDELIJK EN WAT GA JE ERAAN DOEN?”

En misschien zegt diegene dan wel dat hij er niet verantwoordelijk voor is, maar iemand anders. Het is immers andermans schuld. Maar het is wel het probleem van diegene en zonder daar verantwoordelijkheid voor te nemen, wordt het probleem niet opgelost. De negatieve emoties zullen dan namelijk blijven! 

Online training blijvend zelfvertrouwen

Wil jij jezelf niet langer beperken? Voorkom dan NU  dat negatieve gedachten en emoties je leven blijven beïnvloeden!

 • Met deze unieke e-cursus blijvend zelfvertrouwen lukt ook jou dat!
 • NU met 3 gratis e-books!
JA DAT WIL IK! STUUR MIJ SNEL DOOR!

Populaire blogs gelezen door anderen:

2 reacties op “Hoe kun je negatieve gedachten loslaten? De oplossing!

 1. Goed verhaal.
  Heb wel mijn gedachten bij de stelling/tip om negatieve emoties niet te uiten.
  Daar zit in een heel groot gevaar in voor iemand zoals mij die zich nooit uit en van binnen kapot gaat door negatieve gedachten en gevoelens. Dus je moet ze wel uiten maar dan daar direct verantwoordelijkheid over uitspreken. Dus hand in eigen boezem maar ‘ontkennen’ is geen goed idee mijn inziens.

  1. Hoi Joeri,

   Hartelijk bedankt voor je waardevolle reactie en aanvulling!
   Als de tip ‘uit je negatieve emoties niet’ voor jou niet werkt en het uiten van je negatieve emoties jou helpt, moet je dat zeker doen! En ik ben het helemaal met je eens dat je negatieve gedachten en emoties niet moet ontkennen. Juist niet! Je moet ze erkennen en je er bewust van zijn dat je ze hebt. Want pas dan kun je er wat mee.

   Gr. Carmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *