Identiteitscrisis? Dit is dé oplossing!

Alles wat je moet weten, inclusief de Symptomen en Oorzaken!

Gemiddelde leestijd: 27 minuten
Vrouw in identiteitscrisis

Wie ben ik nou eigenlijk? Wat maakt mij uniek? Wat zijn mijn principes en waar sta ik voor? Benut ik mijn potentieel wel optimaal? Als je met deze of soortgelijke vragen worstelt is het zeker mogelijk dat je in een identiteitscrisis zit.

Is dat dan erg? Ja dat kán zeker erg zijn als je er in blijft hangen en als je geen actie onderneemt. Maar ik kan je alvast verklappen dat je dat helemaal zelf in de hand hebt!

Als je het goed aanpakt kan het jouw uitgelezen kans zijn op een gelukkig leven vol zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid! Grijp deze kans!

Wat zijn de symptomen, oorzaken en de gevolgen van een identiteitscrisis? En het allerbelangrijkste: Wat is de oplossing? Hier lees je het allemaal!

Inhoudsopgave

e-cursus blijvend zelfvertrouwen Logo

* Aanbevolen *

Wil jij ontdekken wie je écht bent en wat je écht wil? Met deze unieke e-cursus reken je voorgoed af met:

 • Je Onzekerheid
 • Je Twijfel
 • Je Identiteitscrisis!

Het begrip identiteitscrisis

Bij een identiteitscrisis staat de identiteit centraal en daarom is het belangrijk om eerst duidelijk te krijgen wat we nou eigenlijk verstaan onder een identiteit. 

Het woord identiteitscrisis impliceert een crisis over of in een identiteit. Nadat we hebben vastgesteld wat een identiteit is, moeten we ons dus ook afvragen wat een crisis precies is.

Wat is een identiteit?

Identiteit zegt iets over de unieke waarde van iets of iemand. Het is dus niet zo dat alleen mensen een identiteit hebben, maar bijvoorbeeld ook organisaties, verenigingen en landen. 

In deze blog beperk ik me uiteraard tot de persoonlijke identiteit. En de meest treffende definitie van persoonlijke identiteit is:

Alles wat jou tot je eigen en unieke ‘IK’ maakt.  

Identiteit vingerafdruk

Bij ‘alles’ moet je dan vooral denken aan:

 • Normen
 • Waarden
 • Persoonlijke eigenschappen
 • Leeftijd
 • Gedachten
 • Ideeën
 • Voorkeuren
 • Uiterlijke kenmerken 

Iedereen heeft unieke normen, waarden, ideeën, gedachten, enz. enz. en dus heeft iedereen een unieke identiteit! En daar moet je trots op zijn…

Wat is een crisis?

Een crisis is een periode waarin iets heel erg slecht is. Best een heftige betekenis, helemaal als je het betrekt op je identiteit. In de Van Dale wordt ‘crisis’ zelfs nóg heftiger gedefinieerd: ‘Een gevaarlijke toestand’. 

Dat kan het inderdaad zijn, maar zoals ik eerder al aangaf aan het begin van deze blog heb je dit helemaal zelf in de hand. Verderop in deze blog lees je hier meer over.

Wat is een identiteitscrisis?

De definitie van een identiteitscrisis is een toestand van twijfel over je gevoel, bewustzijn en overtuiging van datgene wat jou tot eigen en unieke ‘IK’ maakt.

Ik neem mezelf even als voorbeeld om dit te illustreren, want JA ook ik heb last gehad van een identiteitscrisis! Op 31-jarige leeftijd kwam ik daar achter.

Ik had een fantastische jeugd en groeide op in een stabiel en christelijk gezin. Aan vriendjes en vriendinnetjes geen gebrek, ik werd nooit als laatst gekozen en kreeg genoeg aandacht. Na de basisschool ging ik naar het VWO om vervolgens te gaan studeren.

Ik studeerde af en kreeg daarna een prima baan aangeboden waar ik het naar m’n zin had. Ik trouwde met mijn jeugdliefde en kreeg twee kinderen.

“Een identiteitscrisis is een toestand van twijfel over je gevoel, bewustzijn en overtuiging van datgene wat jou tot eigen en unieke ‘IK’ maakt.”

Een ontzettend ‘standaard’ leven dus en bovenal volgens de geldende normen. Ik realiseerde me echt wel dat ik het veel en veel slechter had kunnen treffen en ik was ook behoorlijk tevreden.

MAAR… en nu komt het.. Ik bereikte op een gegeven moment een punt in m’n leven dat ik na ging denken over van alles en nog wat. Waarom? Geen idee! Maar ik begon mezelf vragen te stellen, héél veel vragen:

 • Ben ik gelukkig?
 • Wil ik de rest van m’n leven leiden zoals ik dat nu doe?
 • Als ik 80 ben, kijk ik dan terug en kan ik dan zeggen dat ik alles uit het leven en mezelf gehaald heb?
 • Heb ik niet veel meer in m’n mars?
 • Wat is mijn talent?
 • Ben ik nog wel blij met m’n baan?
 • Waarom ben ik vaak onzeker?
 • Wat is m’n passie en waarom heb ik die nog niet gevonden?
 • Heb ik niet veel te veel keuzes gemaakt volgens de geldende normen en verwachtingen?
 • Wat wil ik zijn?
 • Wie ben ik?
 • Wat wil ik?
 • Doe ik er toe?
 • Wat breng ik?
 • Wat verlang ik?
 • Ben ik dan niet tevreden met dat wat ik allemaal heb (bereikt)?
 • Waarom stel ik mezelf al deze vragen? En maakt me dit niet heel ondankbaar?

De ene vraag volgde de andere op en ik maakte mezelf behoorlijk gek. Helemaal omdat “GEEN IDEE!” het antwoord op bijna al deze vragen was!

Ik bevond mij dus in een toestand vol twijfel over m’n gevoel, bewustzijn en overtuiging van dat wat mij tot eigen en unieke ‘IK’ maakte.

Je hebt 2 keuzes!

Ik zat dus behoorlijk met mezelf ‘in de knoop’ en daar was ik me bewust van. Ik realiseerde me op dat moment dat ik twee keuzes had:

1. Ik leg me er bij neer en berust in m’n ‘lot’.

2. Ik onderneem actie om van deze twijfel af te komen.

En meteen vroeg ik me bij deze tweede optie af waar deze actie dan uit zou moeten bestaan. Nóg een vraag die ik mezelf stelde dus. En ook nu was m’n antwoord “GEEN IDEE!” Ik voelde me steeds onzekerder worden. Maar desalniettemin besloot ik om voor keuze 2 te gaan!

Later in deze blog ga ik verder in op mijn persoonlijk verhaal, maar eerst benoem ik tien andere symptomen aan de hand waarvan jij kunt vaststellen of je in een identiteitscrisis zit.

Identiteitscrisis oplossen

Tien symptomen van een identiteitscrisis

 1. Je bent onzeker over je carrière
 2. Je vindt het vervelend en voelt je ongemakkelijk als er persoonlijke vragen aan je gesteld worden
 3. Met betrekking tot politiek en religies laat je je leiden door je ouders, vrienden of je omgeving
 4. Je ‘verandert’ je persoonlijkheid zodat deze bij de situatie past
 5. Je hebt alleen oppervlakkige relaties waarin diepgaande gesprekken over gevoelens, doelen en angsten ontbreken (Bindingsangst?)
 6. een gebrek aan zelfvertrouwen, je bent gesloten en bang om intiem te zijn
 7. Veel lol hebben met je vrienden, maar geen echte gesprekken voeren over je problemen of doelen
 8. Je doet je anders voor dan je bent, laat je leiden door omstandigheden en zwicht onder groepsdruk
 9. Vaak van mening veranderen en deze laten beïnvloeden door anderen
 10. Je hebt een gebrek aan besluitvaardigheid en ervaart twijfel aan de juistheid over genomen beslissingen

Er zijn verschillende gradaties in identiteitscrisissen, van mild tot zeer heftig. Het is echter lastig om je ‘in te schalen’. Maar als jij van mening bent dat deze symptomen op jou van toepassing zijn – al zijn het er maar een paar – dan moet je in actie komen!

De oorzaken van een identiteitscrisis

Hoewel vaak gedacht wordt dat het slechts in een bepaalde leeftijdscategorie gebeurt, vooral in de adolescentie of tijdens de ‘midlife’, kan een identiteitscrisis iedereen overkomen en op elke leeftijd!

Stressoren als oorzaak

Meestal ontstaan identiteitscrises en andere geestelijke gezondheidsproblemen als gevolg van grote stressoren. Dit zijn oorzaken van stress die ervoor kunnen zorgen dat je je afvraagt wie je bent en wat je waardeert.

Stressoren die een identiteitscrisis kunnen veroorzaken:

Dit zijn allemaal gebeurtenissen die een grote impact op je leven hebben. Plotseling word je geconfronteerd met iets ontzettend heftigs en dus ook met je eigen gevoelens.

En dan ga je automatisch nadenken. Je leert jezelf beter kennen of je komt er juist achter dat je jezelf helemaal niet zo goed kent…

Identiteitscrisis gevolg van keuze tussen gevoel of ratio

Andere oorzaken

Naast deze stressoren zijn dit andere veelvoorkomende oorzaken van een identiteitscrisis:

Mijn oorzaak was een vorm van faalangst. Ik leefde een veilig en zeker leven in m’n comfortzone. Je zou kunnen zeggen dat m’n leven in een soort sleur terecht gekomen was waarin ik nooit ‘risico’s’ nam. De noodzaak om risico’s te nemen was er immers ook niet.

“Ik haal er niet alles uit wat erin zit.” (frustratie!)

Een veelvoorkomende oorzaak van een identiteitscrisis is dat je het leven heel anders had voorgesteld dan het leven dat je nu leeft. En dat zorgt voor frustratie!

En je frustratie wordt nóg groter doordat je ziet dat anderen in je omgeving:

En weet: “Ik had ook zo gelukkig én succesvol kunnen zijn…”

Het is nog niet te laat!

Maar gelukkig is het nog niet te laat voor je! Het is nooit te laat om je potentieel optimaal te gaan benutten! En JA ook jij hebt het in je om er alles uit te halen. Het is er tot op heden alleen nog niet uitgekomen.

Ook jij kunt meer geluk, meer succes, meer geld, en de liefde van je leven te krijgen!

Maar dan moet je wel actie ondernemen. Wat wil je bereiken? Wat is je plan om dit te bereiken?

JA óók jij hebt het in je om er alles uit te halen!!!

Onderneem actie! Alleen al het ermee bezig zijn kan erin resulteren dat je identiteitscrisis verdwijnt!

Midlife crisis

Met de ‘midlife’ wordt de leeftijd tussen de 35 en 50 jaar bedoelt. Vaak spreekt men bij mensen in die leeftijdscategorie met een identiteitscrisis van een midlifecrisis.

Een midlife crisis is de psychologische term voor de ontwikkelingsfase van mensen tussen de 35 en 60 jaar die stoeien met zingevingsvraagstukken. Wat is de zin van het leven? Waarom besta ik? Wat is mijn doel op deze wereld?

Een midlife crisis is dus in principe hetzelfde als een identiteitscrisis. Maar er zijn wel degelijk verschillen.

Hoe je een midlife crisis kunt herkennen en oplossen lees je in mijn artikel met de titel: “Midlife crisis? Herkennen en Oplossen”

De gevolgen van een identiteitscrisis

 • Onzeker
 • Concentratieproblemen
 • Slaapproblemen
 • Prikkelbaar
 • Gebrek aan eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Vermoeidheid
 • Vermoeid
 • Lusteloos
 • Chagrijnig

Hele vervelende gevolgen natuurlijk maar het allerbelangrijkste – en dat hebben deze gevolgen allemaal gemeen – is dat je ongelukkig bent!

Het gevaar

Een crisis is meestal tijdelijk, maar als het langdurig is, kan het een psychische stoornis veroorzaken. Dit kan zich uiten in een depressie en dat is het gevaar! Een zware depressie kan zelfs gepaard gaan met zelfdodingsneigingen. Mocht je last hebben van een depressie schakel dan professionele hulp in!

Uit onderzoek is gebleken dat vooral lesbische, homo-, bi- en transseksuele jongeren die worstelen met hun identiteit extra risico lopen.

Het nut

Twijfel, onduidelijkheid en onzekerheid over je identiteit kunnen je veel stress en andere problemen opleveren. De gevolgen die ik hierboven beschreven heb spreken voor zich. Maar op lange termijn kan deze crisis je helpen. In het begin van deze blog wees ik je er al op dat – met de juiste aanpak – deze crisis juist dé uitgelezen kans is op een gelukkig leven vol zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid!

Identiteitscrisis is een kans op geluk

Doordat je gaat nadenken over jezelf kun je een beter beeld krijgen van wie je bent, wat je wil en waar je voor staat! Vergeet ook niet dat verandering een onderdeel van het leven is! Iedereen verandert!

Als je dit beeld eenmaal duidelijk en scherp hebt, staat niets jouw geluk, groei en persoonlijke ontwikkeling meer in de weg!

Hoe kun je een identiteitscrisis oplossen?

Hoe kun je dit probleem waar je mee kampt nu oplossen? Het is in ieder geval noodzakelijk dat je erkent en je er bewust van bent dat je in een identiteitscrisis beland bent.

Daarnaast moet je het verlangen hebben om dit op te lossen, maar ik ga ervan uit dat je dit hebt want je geluk staat op het spel!

Verken jezelf

Een grondige zelfanalyse is essentieel. Neem de tijd om kritisch en eerlijk naar jezelf te kijken en stel jezelf een aantal vragen over wat je wel en niet leuk vindt.

Wees niet te streng voor jezelf want anders maak je jezelf alleen nog maar gekker. Je hoeft dan ook niet op elke vraag een antwoord te hebben.

Maar elk antwoord dat je wel kunt geven, brengt je dichterbij het inzicht in wie je bent, wat je kunt en wat je wil bereiken.

Vragen die je jezelf kunt stellen:

 • Welke kwaliteiten heb ik? Waar ben ik goed in? Is daar de laatste tijd iets in veranderd?
 • Waar krijg ik energie van? Wat maakt me blij? waar haal ik voldoening uit? (en Hoe kan ik daar geld mee verdienen?)
 • Als er een grote verandering in je leven heeft plaatsgevonden (stressoren); Wat is er voor mij veranderd? Hoe zou ik kunnen omgaan met deze veranderingen?
 • Wat zijn mijn waarden? Wat vind ik belangrijk? Wat staat dit momenteel in de weg?
 • Wat vind ik leuk? (sport, interesses, passies, hobby’s?? Doe ik wat ik graag doe? en zo nee; waarom niet?
 • Wat motiveert of inspireert mij? Wat helpt mij als ik twijfel?
 • Waar ben ik trots op? Wat heb ik bereikt in het leven? Wat zijn mijn successen? (Til hier niet te licht aan!)

Zoek plezier in nieuwe dingen

Wat maakt je blij en waar haal je voldoening uit? Je hoeft echt niet dé perfecte baan te hebben, maar als je geen voldoening haalt uit je werk of als je er geen plezier in hebt, wordt het misschien tijd om iets anders te gaan doen.

Je kunt bijvoorbeeld ook voldoening vinden in vrijwilligerswerk, een nieuwe hobby zoeken of een keer een andere sport gaan beoefenen.

Probeer gewoon eens iets anders. Durf nieuwe interesses te ontdekken! Doe dingen waar je energie van krijgt, waar je lol in hebt en waar je voldoening uithaalt! Wees niet te bang en laat je niet beïnvloeden door je omgeving. Het gaat om jou!

Sociale ondersteuning

Goede sociale ondersteuning is essentieel als je worstelt met identiteitsvragen. Je kunt jezelf wel blijven ondervragen, maar andere personen stellen andere en bovendien vaak betere vragen. Anderen vragen ook dóór als je een antwoord hebt gegeven, waarschijnlijk beter en kritischer dan jezelf.

Het voordeel hiervan is dat je gedwongen wordt antwoord te geven op vragen die gesteld worden. Zelf ben je vaak geneigd om vragen te ontwijken of om snel weer over te gaan tot de orde van de dag. Maar op die manier stop je het probleem alleen even weg, je lost er niets mee op.

Vraag je beste vriend(in), vader, moeder, broer, zus, leidinggevende, kennis, of wie je dan ook maar vertrouwt. Leg je probleem goed uit en vraag diegene om kritisch te zijn.

Negeer het oordeel van anderen

De verwachtingen van anderen en die van onszelf kunnen een groot effect hebben op wat we doen en hoe we ons voelen. Veel mensen hebben zich altijd laten leiden door collectieve gedragsverwachtingen.

Laat die normen vanaf nu niet langer bepalen wie je bent en wat je wil! Vanaf nu bepaal je zelf wie je wil zijn en wat je wil! Wat vind jij? Wat zijn zijn jouw doelen en waar sta jij voor?

De mensen van wie je houdt en je omgeving zullen ongetwijfeld moeten wennen als jij je leven radicaal verandert. Ze zullen misschien niet begrijpen welke wijzigingen je aanbrengt in je leven. Trek je hier niets van aan want jij bent jezelf aan het ontwikkelen tot een gelukkig persoon die volledig trouw zichzelf is!

Negeer het oordeel van anderen om als oplossing voor identiteitscrisis

Zelfperceptie

Zelfperceptie is jouw eigen opvatting over wie je bent, gebaseerd op de observatie van je eigen gedrag. “Je bent wat je doet” zou je kunnen zeggen. Je neemt je eigen gedrag waar en daar vorm je een oordeel over. Dat oordeel laat je vervolgens – meestal onbewust – onderdeel uitmaken van je identiteit. Ik heb een leidinggevende functie en dus ben ik een ‘leider’.

Zelfperceptie is dus gebaseerd op je gedrag en op alles wat je in het verleden gedaan hebt. Maar realiseer je het volgende: 95% van de keuzes maken we onbewust! En dus slechts 5% van de keuzes maken we bewust!

Wees je hier vanaf nu bewust van bij het maken van je keuzes, want dat gaat je helpen om erachter te komen wie je bent en wat je wil!

Werk aan je zelfvertrouwen! Snel en op deze manier!

Je gaat hoogstwaarschijnlijk keuzes moeten maken die afwijken van de in jouw omgeving geldende normen. En daar is moed voor nodig en dus zelfvertrouwen!

Zelfvertrouwen is zelfs een essentiële voorwaarde voor het oplossen van je identiteitscrisis!

Identiteitscrisis: een toestand van twijfel over je gevoel, bewustzijn en overtuiging van datgene wat jou tot eigen en unieke ‘IK’ maakt.

Zelfvertrouwen: vertrouwen hebben in wie je bent én in wat je kunt.

Wat valt je op? Welke conclusie trek je hieruit?

Mijn conclusie is dat ‘identiteitscrisis’ en ‘zelfvertrouwen’ in principe elkaars antoniem zijn! Dat wil zeggen: het tegenovergestelde!

Met andere woorden: als het met je oprechte zelfvertrouwen goed zit, is de kans dat je een identiteitscrisis hebt of krijgt nihil! Zit je wél in een identiteitscrisis of dreig je er in te belanden? Werk dan aan je zelfvertrouwen, zorg dat je er voldoende van krijgt!

Cursus blijvend zelfvertrouwen

Om dat te te bereiken raad ik je aan om de e-cursus blijvend zelfvertrouwen van Frank de Moei te volgen.

(een bewezen effectieve en snelle manier om je zelfvertrouwen blijvend te vergroten!)

Mijn ervaringen en eerlijke mening over deze e-cursus blijvend zelfvertrouwen lees je in mijn uitgebreide review.

Deze e-cursus heeft mij persoonlijk ontzettend geholpen en heeft mij heldere inzichten over mezelf gebracht waardoor ik, meer dan ooit tevoren, weet wie ik ben en wat ik echt wil!

Onderschat het vergroten van je zelfvertrouwen niet. Want met zelfvertrouwen leg je hét fundament voor de oplossing van jouw identiteitscrisis. Bovendien is het noodzakelijk voor je persoonlijke groei, bloei, ontwikkeling en geluk!

e-cursus blijvend zelfvertrouwen Logo

* Aanbevolen *

Wil jij voorkomen dat onzekerheid en twijfel nóg langer je geluk én succes in de weg staan?

 • Effectieve en unieke e-cursus blijvend zelfvertrouwen
 • Kom erachter waar je kracht ligt!
 • 3 gratis e-books
 • 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie

Populaire blogs gelezen door anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *