Midlife Crisis? Herkennen & Oplossen!

Gemiddelde leestijd: 44 minuten
Midlife crisis vrouw

Heb jij het vermoeden dat je in een midlife crisis zit? Of ben je misschien bang dat je partner een midlife crisis doormaakt?

Dan zit je hier precies goed!

Want in deze blog vind je in duidelijke taal alle bruikbare informatie en alle antwoorden die jij nodig hebt om een midlife crisis te herkennen en op te lossen! (Bij jezelf óf bij je partner!)

online training geluk genieten van het leven

Wil jij je midlife crisis oplossen? Deze uiterst effectieve e-cursus helpt je daarbij!

JA! DEZE KANS GRIJP IK!

Het begrip midlife crisis

Het begrip midlife crisis werd door Dr. Elliot Jaques (18 januari 1917 – 8 maart 2003) geïntroduceerd in 1965 in een paper over de werkpatronen van creatieve genieën. Hij onderzocht de carrières van een aantal componisten en artiesten.

Hierbij ontdekte hij abrupte stijlveranderingen en productiviteitsverminderingen rond 35-jarige leeftijd.

Gail Sheehy (27 november 1936 – 24 augustus 2020), een Amerikaanse auteur, docent en journalist, heeft er met haar boek ‘Passages’ voor gezorgd dat het begrip steeds bekender werd.

Zij bedacht ook de term “Second Adulthood” voor het evenwicht dat ontstaat na de midlife crisis.

De term midlife crisis impliceert een crisis die plaatsvindt in de ‘midlife’. Laten we daarom eerst eens uitzoeken wat de midlife precies is daarna wat men verstaat onder een crisis.

Wat is de midlife?

Vrij vertaald betekent ‘midlife’ natuurlijk het midden van je leven. Maar in welke periode van je leven spreken we van de midlife?

Hierover verschillen de meningen nogal. De één zegt dat het van je 30ste tot je 50ste levensjaar is en de ander heeft het over de periode van je 40ste tot je 65ste.

Zoals je hieronder in mijn definitie van de midlife crisis kunt zien, kies ik voor een vrij ruime midlife-periode, namelijk van 35 tot 60 jaar.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de gemiddelde persoon van mening is dat je jeugd op 35-jarige leeftijd toch écht wel voorbij is en dat je op 58-jarige leeftijd toch écht wel oud begint te worden.

Wat is een crisis?

Als je het woord ‘crisis’ opzoekt in de Van Dale vind je de definitie: ‘Een gevaarlijke toestand’. 

Maar een betekenis van ‘crisis’ die beter past in de context van de midlife crisis is: een tijd waarin een moeilijke of belangrijke beslissing moet worden genomen of een tijd van grote moeilijkheden of gevaar.

(klinkt heftig, maar in een midlife crisis zou je dit zeker als zodanig kunnen ervaren)

Wat is een midlife crisis?

Een midlife crisis is een periode van emotionele onrust die je ervaart in de leeftijd van 35 tot 60 jaar en die zich kenmerkt door een verlies aan zelfvertrouwen, een sterk verlangen naar verandering en een gevoel van angst of teleurstelling, veroorzaakt door het evalueren van je prestaties, doelen en dromen, ten opzichte van wat je in het verleden had gewenst.

Een vrij lange maar wel volledige definitie als je het mij vraagt.

Maar kan dat niet wat korter en simpeler? Dat kan zeker! Want waar het eigenlijk op neerkomt is:

Een midlife crisis is een identiteitscrisis op de helft van je leven.

(Informatie over een identiteitscrisis lees je – in het kort – in de volgende paragraaf, en – heel uitgebreid – in dit artikel.)

Een “midlife crisis” is echter geen officiële diagnose van de geestelijke gezondheid. Onderzoekers zijn het dan ook vaak oneens over de exacte betekenis van een midlife crisis.

En daarbij manifesteren midlife crises zich bij iedereen verschillend.

Sommige theoretici spreken in plaats van een midlife crisis over een midlife-overgang.

Zij benaderen het fenomeen puur als een normale overgangsperiode naar de volgende levensfase, waarin men de mogelijkheid benut om prestaties en doelen uit het verleden te evalueren.

En gelukkig zijn er heel veel mensen, die de midlife – bewust of onbewust – puur ervaren als een overgang naar het ‘oud’ worden en geen enkele last hebben van ‘crisis-verschijnselen’.

In dat geval kun je natuurlijk ook niet van een crisis spreken.

Maar vaak gaat deze periode van overgang wel degelijk gepaard met negatieve aspecten en gevolgen. Is het niet – bewust – voor diegene zelf, dan is het wel voor zijn of haar partner, kinderen of omgeving.

Wat is een Identiteitscrisis?

Nu weet je dat de beknopte definitie van een midlife crisis een identiteitscrisis op de helft van je leven’ is. Maar wat is dan precies de betekenis van een identiteitscrisis?

Vrouw zonder gezicht symboliseert identiteitscrisis

Een identiteitscrisis is een toestand van twijfel over je gevoel, bewustzijn en overtuiging van datgene wat jou tot eigen en unieke ‘IK’ maakt

Hoe kun je een midlife crisis herkennen?

Wanneer zit je een midlife crisis? En hoe weet je of je partner een midlife crisis heeft? Om je te helpen bij het beantwoorden van deze vragen heb ik hieronder een aantal symptomen voor je opgesomd die passen bij een midlife crisis.

Symptomen midlife crisis:

 • Je voelt je onvervuld in je leven
 • Je hebt het gevoel iets te missen in je leven
 • Je hebt last van stress en maakt je veel zorgen
 • Gebrek aan financiële rijkdom frustreert je
 • Je ervaart een gevoel van ‘vastzitten’ in je werk of relatie
 • Chronische herinneringen aan het verleden spoken door je hoofd
 • Je bent ongelooflijk veel aan het piekeren of aan het rumineren
 • Je ervaart een intens gevoel van nostalgie / ‘chronische’ herinneringen aan het verleden
 • Driftig op zoek naar manieren om veel geld te verdienen
 • Gevoelens van verveling, rusteloosheid, leegte en zinloosheid steken regelmatig de kop op
 • Je onderneemt impulsieve / onbezonnen acties (denkt bv. aan: veel geld uitgeven, spontaan een verre reis maken)
 • Je hebt het gevoel dat je een minderwaardigheidscomplex hebt of aan het ontwikkelen bent
 • (dramatische) veranderingen in je gedrag en uiterlijk (andere kleding, dure & luxe aankopen, tatoeages, drugs- alcoholgebruik, kapsel, plastische chirurgie)
 • Je bent ambivalent
 • Vreemdgaan, affaire of constante gedachten hieraan
 • Je ervaart veel twijfel bij het nemen van beslissingen
 • Je vergelijkt jezelf voortdurend met anderen die gelukkiger en succesvoller lijken
 • Sterke gevoelens van spijt (dat je iets wel óf juist niet gedaan hebt)

Heb ik nu een midlife crisis?

Waarschijnlijk ben je van mening dat een aantal van deze symptomen op jou van toepassing is. Dat is niet verwonderlijk want iedereen zal er wel een paar herkennen.

Je hoeft dan dus nog steeds geen last te hebben van een midlife crisis.

Maar:

Dat is naar alle waarschijnlijkheid wél het geval als je je daarnaast óók volledig herkent in de definitie van de midlife crisis:

Een midlife crisis is een periode van emotionele onrust die je ervaart in de leeftijd van 35 tot 60 jaar en die zich kenmerkt door een verlies aan zelfvertrouwen, een sterk verlangen naar verandering en een gevoel van angst of teleurstelling, veroorzaakt door het evalueren van je prestaties, doelen en dromen, ten opzichte van wat je in het verleden had gewenst.

Oorzaken van een midlife crisis

Wat veroorzaakt die emotionele onrust die je ervaart? En waar komt dat onrustige gevoel vandaan? Hoe ontstaat toch dat verlangen om iets te moeten veranderen?

Heel algemeen en allesomvattend zou je de oorzaak van een midlife crisis als volgt kunnen omschrijven:

Een midlife crisis ontstaat doordat men in deze levensfase worstelt met zingevingsvraagstukken én doordat men prestaties, doelen en dromen evalueert ten opzichte van wat men in het verleden had gewenst (en de conclusie van deze evaluatie is vaak niet bepaald bevredigend..)

Maar waarom sla je juist in déze fase van je leven aan het evalueren? En waarom worstel je juist in deze midlife-fase met zingevingsvraagstukken? Het antwoord op deze vragen is eigenlijk heel ‘simpel’:

Midlife schematisch weergegeven

De grootste oorzaak van de midlife crisis: Het besef van het verstrijken van de tijd!

Dit besef van het verstrijken van de tijd kan zich zonder reden manifesteren. Je hebt dan ineens het gevoel dat de tijd je heeft ingehaald.

Maar vaak wordt dit besef aangewakkerd door één van de volgende oorzaken:

 • Een traumatische ervaring
 • Een echtscheiding
 • Uiterlijke ouderdomskenmerken
 • Het overlijden van een dierbare en de daarbij behorende rouw
 • Verliefd worden op een ander
 • Je partner gaat vreemd
 • Een burn-out of depressie
 • Ontslagen worden
 • Het uit-huis-gaan van de kinderen

Midlife crisis alleen bij mannen of ook bij vrouwen?

Vaak denkt men dat een midlife crisis alleen bij mannen voorkomt. En dat komt door de alom bekende – en in de media veelvoorkomende – stereotypen en kenmerken van een man in de midlife crisis:

Midlife crisis alleen bij mannen?
 • Luxe auto’s

 • Motorrijden

 • Toupetjes

 • Ongebruikelijke interesses

 • Andere / ‘jongere’ kleding

 • Minder aandacht voor zijn kinderen en partner

 • Tatoeages

 • Interesse in (veel) jongere vrouwen

 • Affaire(s) met jongere vrouw(en)

 • Ineens willen scheiden

Maar is dit terecht? Zijn alleen mannen ‘vatbaar’ voor een midlife crisis of kunnen vrouwen ook in een midlife crisis belanden?

Het antwoord!

Dat een midlife crisis alleen bij mannen voorkomt is toch echt een misverstand! Want de midlife crisis treft zeker ook vrouwen! Vrouwen hebben zelfs evenveel kans als mannen om in een midlife crisis terecht te komen!

Vrouwen ‘uiten’ dit alleen niet zo duidelijk (uitzonderingen daargelaten) en in de media wordt vaak alleen aandacht besteed aan de stereotype mannelijke ‘uitspattingen’.

Midlife crisis bij een man

Mannen die in een midlife crisis zitten, voelen zich vaak ‘gevangen’ in hun huidige levensstijl terwijl ze de meedogenloze opmars van de tijd tegemoet gaan.

Waar vrouwen meer en vaker huilen, hebben mannen in een midlife crisis vaker last van woede en zijn ook prikkelbaarder.

Midlife crisis bij mannen

“Is dit het nou?” is een vraag die veel mannen zichzelf stellen in een midlife crisis. Sterker nog: vaak is dit dé vraag die de midlife crisis bij een man veroorzaakt!

Voor mannen is het over het algemeen moeilijker dan voor vrouwen om hun status quo – waar vaak weinig mis mee is – te accepteren. Mannen hebben ook meer dan vrouwen de neiging om zich te concentreren op ‘verloren tijd’ en het terugwinnen van verloren jeugd.

Mannen die in een midlife crisis zitten, voelen zich vaak ‘gevangen’ in hun huidige levensstijl terwijl ze de meedogenloze opmars van de tijd tegemoet gaan.

Het is echter niet zo dat mannen een groter besef hebben van het feit dat het leven aan hen voorbij gaat. Maar mannen hebben hier ogenschijnlijk wel meer moeite mee.

Dit uit zich in de onderstaande angsten die voorkomen bij mannen in een midlife crisis:

 1. Angst voor de veranderingen die het ouder worden met zich meebrengt
 2. Bang om ziek te worden
 3. Bang om minder aantrekkelijk te worden
 4. Bang dat de keuze voor een vrouw een vergissing was
 5. Bang om dood te gaan
 6. Angst om gestelde doelen niet te bereiken
 7. Bang om nooit meer de gewenste sexuele passie te voelen
 8. Angst zich geremd te voelen door de verantwoordelijkheid die hij heeft voor zijn gezin

Midlife crisis bij een vrouw

Net als bij mannen is ook bij vrouwen de grootste oorzaak van de midlife crisis: Het besef van het verstrijken van de tijd!

Maar waar bij mannen een midlife crisis vaker ‘out of the blue’ en zonder direct aanwijsbare oorzaak ontstaat, zie je bij vrouwen meestal een duidelijkere oorzaak of aanleiding.

Hieronder vind je 7 duidelijk aanwijsbare oorzaken van een midlife crisis bij een vrouw:

1. Het lege nest syndroom!

Je bent moeder en je laatste of enige kind gaat het huis uit. Hierdoor:

 • is jouw moederrol (veel) minder prominent

 • word je minder geleefd (door je kinderen)

 • bevind je je niet meer in die ‘dwingende stroom activiteiten’

 • heb je veel meer tijd voor jezelf

En dan is het best logisch dat je last krijgt van het lege nest-syndroom (empty nest-syndrome), dat je je dus eenzaam voelt, verdrietig bent of dat je je ineens doelloos voelt.

Doordat je meer tijd voor jezelf hebt, is de kans aanwezig dat je eens goed gaat nadenken over wie je nou eigenlijk als vrouw bent, wie je wil zijn, wat je nog wil bereiken en hoe je de rest van je leven gaat invullen.

2. Een ingrijpende gebeurtenis

Je wordt ernstig ziek waardoor je gaat nadenken en jezelf afvraagt: “Kan ik met voldoening terugkijken op mijn leven als ik nu dood ga?” Diezelfde vraag kan bij je rijzen als je slachtoffer bent geworden van een overval, auto-ongeluk of zedenmisdrijf. Maar ook als je een bijna-dood-ervaring hebt beleefd op een andere manier.

3. Je wordt verliefd op een ander

Je wordt verliefd op een ander, maar trouw als je bent, probeer je deze gevoelens te onderdrukken. Helaas tevergeefs want het blijft je bezig houden. Voor veel vrouwen is dit een wake-up-call die ze tot inzicht brengt al jaren (seksuele) gevoelens van opwinding en enthousiasme te missen.

4. Echtscheiding

Je bent gescheiden en doordat je nu alleen bent is de kans heel groot dat je gaat nadenken over wie je bent zonder je ex-partner. Dit doen héél veel gescheiden vrouwen en dit is dan ook één van de meest voorkomende oorzaken van een midlife crisis bij vrouwen.

5. Je staat voor de spiegel en je merkt dat je oud(er) wordt!

Je staat voor de spiegel en je merkt dat de rimpels zich nu wel in een héél hoog tempo aandienen. Hierdoor ga je nog kritischer naar jezelf kijken en je ziet dan ook ineens dat alles niet meer zo strak is, en dat de boel meer gaat hangen dan je lief is.

Vrouw in midlife crisis voor spiegel ziet rimpels

Het frustrerende besef dat de tijd verstrijkt komt voor veel vrouwen op deze manier binnen.

6. Verlies en rouw

Een trigger voor het besef van het verstrijken van de tijd – en de midlife crisis – die bij vrouwen vaak een rol speelt, is het overlijden van een dierbare. Je rouwt om degene die je verloren bent, maar het zet je zelf ook aan het denken…

Ook het verlies van je baan of van je bedrijf kan een aanleiding of oorzaak zijn van een midlife crisis.

7. Depressie en burn-out

Veel vrouwen die een depressie of burn-out doormaken – of doorgemaakt hebben – evalueren hun leven en stellen zichzelf daarbij veel vragen.

“Er moet iets veranderen! Maar wat dan? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik dit nooit meer meemaak? Ben ik wel gelukkig? Wat wil ik eigenlijk?”

Hoe lang duurt de midlife crisis?

De midlife crisis duurt bij mannen drie tot tien jaar en bij vrouwen twee tot vijf jaar.

Er is echter weinig wetenschappelijk onderzoek dat duidelijk aangeeft hoe lang een midlife crisis precies duurt, maar over het algemeen kun je er van uitgaan dat dit de gemiddelde duur van een midlife crisis is.

Je vraagt je misschien af waarom er verschil zit in de in de duur van de midlife crisis bij mannen en vrouwen? Welnu, dat heeft onder andere te maken met de vrouwelijke menopauze.

Dit is een van de belangrijkste spanningen voor vrouwen. En de peri-menopauze (de tijd in de aanloop naar de laatste menstruatie) duurt gemiddeld vier jaar.

Hoewel er aanwijzingen zijn dat hormonale veranderingen (verlaging van de testosteronniveaus) een rol kunnen spelen bij een mannelijke midlifecrisis, is dit minder duidelijk dan bij vrouwen.

Bij mannen is de kans groter dat zij worden getroffen door het vermeende verlies van jeugd dan door een daling van het testosteronniveau.

Kan dat niet korter?

Bij mannen maar liefst drie tot tien jaar en bij vrouwen twee tot vijf jaar?? Is dat niet extreem lang? Ja dat is het zeker!

Maar gelukkig kan het ook korter!

Voorwaarde is dan wel dat je je probleem onder ogen durft te zien en dat je je bewust bent van je midlife crisis. Want pas dan kun je snel – zelfs binnen een paar weken – je midlife crisis oplossen!

Hoe je dit kunt doen, lees je verderop in deze blog.

6 Tips voor als je partner in een midlife crisis zit!

Partner in midlife crisis tips
 1. Zorg goed voor je zelf
 2. Trek het je niet persoonlijk aan
 3. Wijs je partner op het positieve aspect
 4. Luister goed naar hem/haar. Probeer zijn/haar gedachtegang te begrijpen. Het is belangrijk voor je partner dat hij/zij zich gehoord en begrepen voelt. Vat daarom ook af en toe samen wat je partner gezegd heeft. Geen ruzie maken, nergens tegenin gaan, gewoon luisteren.
 5. Zie er de humor van in en gebruik deze humor (weet wel wanneer je dit doet).
 6. Blijf positief

Het positieve aspect van een midlife crisis?

Is er überhaupt iets positiefs aan een midlife crisis? Of is het echt alleen maar een nare donkere periode waar je doorheen moet en verder nergens goed voor is?

In een studie uit 2016, gepubliceerd in het International Journal of Behavioral Development, kwam een keerzijde van de midlifecrisis naar voren: nieuwsgierigheid

Onderzoekers ontdekten dat mensen die een crisis doormaakten – of dit nu een ‘vroege’ identiteitscrisis of een midlife crisis was – een grotere nieuwsgierigheid naar zichzelf én naar de wereld om hen heen ervoeren.

Het leed en de onzekerheid van de crisis die de deelnemers aan het onderzoek ervoeren, zorgden voor openheid voor nieuwe ideeën, die inzicht en creatieve oplossingen konden opleveren. 

Hier kan het ook toe leiden!

Een midlife crisis hoeft dus niet alleen maar één doffe ellende te zijn, want het zorgt voor nieuwsgierigheid naar jezelf en zet je aan tot zelfonderzoek.

En dát kan het positieve aspect van een midlife crisis zijn, met de volgende voordelen:

 • Je vergroot je bewustzijn

 • Je ontdekt verborgen talenten

 • Je komt erachter wat je echt wil

Conclusie: een midlife crisis kan je zelfactualisatie activeren!

Midlife crisis of depressie?

Vaak worden de symptomen van een midlifecrisis en die van een depressie door elkaar gehaald. En dat is ook best logisch omdat er een aantal symptomen overeenkomen en elkaar zelfs overlappen.

Maar er is een wezenlijk verschil tussen een midlife crisis en een depressie. En dat is de frequentie waarmee deze symptomen en gevoelens optreden. 

Een depressie is een chronische psychische stemmingsstoornis, terwijl een midlife crisis dat niet is.

Iemand die een midlife crisis doormaakt, kan periodes hebben waarin hij zich goed voelt, maar een depressief persoon voelt zich dagelijks neerslachtig en ervaart de symptomen elke dag en nagenoeg continu. Een depressie is een chronische psychische stemmingsstoornis, terwijl een midlife crisis dat niet is.

Gaat een midlife crisis vanzelf over?

Ja, een midlife crisis gaat vanzelf over, ook als je niet actief bezig gaat met het oplossen ervan. Er komt namelijk vanzelf een tijd dat je het ouder worden accepteert en dat je berust in je lot.

Verschillende auteurs spreken over een aantal fases die je doorloopt tijdens een midlife crisis. En de laatste fase is berusting, acceptatie of aanvaarding.

Je zou je midlife crisis dus ‘rustig’ kunnen uitzitten en wachten tot je je rust en geluk terug hebt. Maar moet je dat willen? Want dit heeft 2 hele grote nadelen:

 • 1. De kans dat je midlife crisis ontzettend lang gaat duren is groot!

 • 2. Het wordt een lijdensweg vol zelfkwelling die volkomen onnodig is!

Midlife crisis is tijd om te veranderen in positieve zin

Wat kun je doen om je midlife crisis op te lossen?

Héél goed dat je actief bezig wil gaan met het oplossen van je midlife crisis. Dat geeft in ieder geval al aan dat je er bewust van bent.

En het belangrijkste nadeel van dit probleem is dat het je geluk en persoonlijke ontwikkeling in de weg staat. Dat is natuurlijk zonde en bovendien ook helemaal niet nodig!

Als je dit probleem namelijk actief en serieus gaat oplossen met de 6 tips die je hieronder vindt én met dé oplossing die je verderop leest, ben ik ervan overtuigd dat deze vervelende periode:

 • A. Geen jaren duurt duurt (misschien slechts een paar weken!!)

 • B. Jou veel gelukkiger én zelfverzekerder maakt dan voor je midlife crisis

 • C. Jouw oprechte zelfvertrouwen naar een hoger niveau tilt

6 praktische tips!

Midlife crisis tips helpende hand

De 6 tips die je nu gaat lezen zijn allemaal eenvoudig en snel toe te passen! En bovendien zijn ze stuk voor stuk ontzettend effectief! Het kost je weinig tijd en moeite maar levert je veel op!

Tip 1: Stel haalbare doelen

Ga voor jezelf na wat je echt nog graag wil bereiken in je leven en formuleer dit in concrete haalbare doelen. Doelen bereiken – die je zelf gesteld hebt – zorgt voor voldoening en trots! En voldoening is juist datgene wat ontbreekt als je een midlife crisis doormaakt.

Zowel voldoening als trots zijn een effectief tegengif tegen een midlife crisis!

Vermijd snelwegen!

Als je eenmaal concrete doelen voor jezelf gesteld hebt, kun je de neiging hebben om deze doelen zo snel mogelijk te willen bereiken. En dat is ook logisch want:

 1. Je wil immers zo snel mogelijk afrekenen met dat irritante onrustige gevoel wat zo kenmerkend is voor een midlife crisis;
 2. Je bent ontzettend enthousiast over je doelen en weet dat het bereiken ervan voor voldoening en trots zal zorgen.

Toch is het af te raden om je leven in één keer volledig te reorganiseren en meteen als een gek recht op je doelen af te gaan. En wel om de volgende 2 redenen:

 • Je kunt geneigd zijn om impulsieve en radicale beslissingen te nemen waar je later spijt van zult krijgen en die niet meer terug te draaien zijn (bv. scheiden, ontslag nemen)
 • De weg die je bewandelt naar je doel toe is minstens zo belangrijk en moet je niet onderschatten! Want een doelgericht leven leiden en vooruitgang boeken richting je doelen kunnen je ook al voldoening en blijvend geluk brengen.

Neem dus niet de snelweg, maar mooie lokale weggetjes en geniet van het landschap! Maak een weloverwogen plan van aanpak/stappenplan inclusief ‘deeldoelen’ die je tussentijds kunt bereiken en die bijdragen aan je hoofddoel.

Geniet van de reis! Geniet van elke stap die je zet richting je doel. Elk ‘deeldoel’ dat je bereikt zorgt voor voldoening en trots!

Tip 2: Zet kleine stapjes (maak geen rigoureuze sprongen)

Ik had het net al even over impulsieve en radicale beslissingen die je geneigd bent te nemen als je een midlife crisis hebt. Het gevaar hiervan is echter dat je er spijt van kunt krijgen. En daar komt dan ook nog bij dat het terugdraaien van deze beslissingen vaak geen optie is.

Realiseer je dat een complete en rigoureuze reorganisatie van je leven meestal écht niet nodig is. Ook al heb je misschien wel sterk die behoefte!

Om te voorkomen dat je een verbrijzeld leven achterlaat – niet alleen voor jezelf – , maar misschien ook wel voor je partner en kinderen, raad ik je aan om eerst minder rigoureuze beslissingen of veranderingen te overwegen.

Deze kunnen namelijk evengoed een boost van positiviteit opleveren en je gelukscurve aanzienlijk omhoog brengen!

 • Neem niet meteen ontslag maar kijk welke veranderingen er binnen je functie/binnen mogelijk zijn

 • Maak je relatie weer spannend. probeer nieuwe dingen. Scheiden of je relatie verbreken kan altijd nog

 • Zoek een nieuwe hobby (probeer er meerdere)

 • Maak nieuwe vrienden / zoek contact met anderen

Tip 3: Maak een bucketlist maar laat het daar niet bij!

Je zit in een midlife crisis en dus besef je maar al te goed dat de tijd verstrijkt. Maar je wil nog zoveel doen!!

En juist dat zorgt er onder andere voor dat je je zo onrustig voelt. Om dit gevoel tegen te gaan adviseer ik je om een bucketlist te maken. Wat wil je écht écht écht nog doen in je leven?

Dat is de vraag die je daarbij stelt en daar maak je een lijst van. Niet om er vervolgens niets mee te doen natuurlijk, maar om je bucketlist ook daadwerkelijk af te werken!

Vergeet niet om ook simpele en snel uit te voeren dingen op je bucketlist te zetten (bij voorkeur boven aan). Deze kun je – als je actie onderneemt – snel afvinken en dat motiveert om door te gaan!

Alleen het in kaart brengen van de dingen die je echt nog wil doen kan er al voor zorgen dat je onrustige en gehaaste gevoel minder wordt. Het hoeft dan namelijk niet meer in je hoofd te zitten, want het staat op papier.

Tip 4: Wees actief dankbaar!

Dankbaar zijn is de meest effectieve manier om dat wat mooi en positief is in je leven zichtbaar te maken! Als je echter in een midlife crisis zit, is de kans groot dat je behoorlijk wat moeite hebt met het zien van het mooie en positieve.

Maar ook veel mensen die géén last hebben van een midlife crisis beseffen de kracht van dankbaarheid niet.

Zij staan er überhaupt niet bij stil en beschouwen alle mensen en dingen – waar ze zeker wel dankbaar voor zouden kunnen/moeten zijn – als normaal en vanzelfsprekend.

Wees dus dankbaar want je zult merken dat dit ontzettend goed werkt! En zo moeilijk is dat echt niet.

Hoe je dat doet, wat de kracht van dankbaarheid is, én waar je allemaal dankbaar voor kunt zijn, lees je hier!

Tip 5: Waar ben je trots op? Geen idee?

Als je in een midlife crisis zit is het zeer aannemelijk dat je totaal niet trots op jezelf bent omdat:

 • je het gevoel hebt dat je kansen hebt laten liggen in het verleden
 • je niet daar staat waar je had willen staan
 • anderen in jouw ogen veel succesvoller zijn
 • je ‘domme’ keuzes hebt gemaakt in je leven
 • enz. enz.

Maar ga nu eens bij jezelf na waar je wél trots op kunt zijn! En als je geen idee hebt en je niks kunt bedenken – wat me sterk lijkt – vraag het dan eens aan mensen in je directe omgeving.

Ongetwijfeld dat je dan wél beseft dat er prestaties, dingen en mensen zijn waar je trots op kunt zijn! Schrijf ze op en voel die trots!

Want trots is goed voor je geluk en zelfvertrouwen en juist dát is waar je nu – hoogstwaarschijnlijk – een gebrek aan hebt.

Tip 6: Dit gaat (vanzelf) voorbij en ouder worden heeft grote voordelen!

Besef dat dit slechts een periode is en dat deze periode voorbij gaat! Ook vanzelf. Maar zoals je hebt kunnen lezen kleven er 2 grote nadelen aan ‘het passief uitzitten van je midlife crisis’.

Je zult je dus niet de rest van je leven zo onrustig, ongelukkig en onvervuld voelen. Laat dat een geruststelling voor je zijn! Hoe uitzichtloos deze nare periode ook lijkt.

De voordelen van ouder worden

Ouder worden heeft grote voordelen! En voor je gemoedsrust is het goed om daar bij stil te staan! En misschien zijn het zelfs wel voordelen waar je naar uit kunt kijken:

 • Je hebt meer rust

 • Wijsheid komt met de jaren

 • Ze maken je de pis niet zo snel meer lauw (je maakt je minder druk)

 • De seks wordt nóg beter

 • Veel meer waardering voor het leven (met name voor de kleine dingen)

 • Financiële zekerheid (als het goed is)

 • Je hebt meer tijd om leuke dingen te doen

Dé oplossing voor de midlife crisis!

Het eerste gedeelte van de oplossing bestaat uit het toepassen van de 6 tips die ik je gegeven heb. Als je dat doet ben je al heel goed en effectief bezig met het overwinnen van je midlife crisis!

Het tweede gedeelte van de oplossing van je midlife crisis bestaat uit het elimineren van de drie belangrijkste problemen van een midlife crisis, namelijk:

 1. Te veel bezig met piekeren en rumineren (je leeft dus niet in het nu)
 2. Je bent niet gelukkig en tevreden (en dus onrustig)
 3. Je twijfelt aan je zelf en hebt daardoor een gebrek aan zelfvertrouwen

Hoe kun je deze drie problemen het snelst en effectief oplossen? Dat doe je met één van deze uiterst effectieve en leuke online trainingen:

Geluk genieten van het leven online training doos
* BESTE KEUZE *
Leven in het nu online training
e-cursus blijvend zelfvertrouwen

Populaire blogs gelezen door anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *