
Je hebt moeite met oogcontact, maar eigenlijk wil je het helemaal niet verbreken omdat je bang bent dat dit onbeleefd overkomt!
Je herkent vast dat moment in een gesprek wel dat je bewust het oogcontact verbreekt omdat het voor je gevoel ongemakkelijk wordt.
Hoe komt het dat je moeite met oogcontact hebt? En wat kun je er aan doen? In dit artikel vertel ik je er alles over!
Inhoudsopgave

Nóóit meer moeite met oogcontact dankzij deze leuke online cursus!
IK GRIJP DEZE KANS!Waarom oogcontact tijdens een gesprek belangrijk is
In onze westerse samenleving is het beleefd om elkaar aan te kijken. Als je iemand aankijkt terwijl je een gesprek met diegene voert, laat je merken dat je luistert en dat je aandacht bij die persoon is.
Het tegenovergestelde hiervan is dat het vermijden van oogcontact als onbeleefd ervaren kan worden.
Op zich is dit al een belangrijke reden, maar de allerbelangrijkste reden waarom oogcontact zo belangrijk is: Oogcontact is non-verbale communicatie en lichaamstaal!
De drie belangrijkste elementen hierbij zijn het aankijken, vermijden en wegkijken. De mate waarin, en de manier waarop dit gebeurt, is hierbij cruciaal, want juist dát zegt veel over wat diegene communiceert en hoe diegene zich voelt.
Als je gesprekspartner iets vertelt wat je echt interesseert, zul je hem meestal aankijken, waarbij je je ogen af en toe iets verder opent en zo nu en dan knikt (actief luisteren).
Op deze manier communiceer je aan de hand van je lichaamstaal dat hetgeen je gesprekspartner vertelt jou echt interesseert en dat je echt luistert. En dit zal je gesprekspartner ook zo ervaren, waardoor deze aangemoedigd wordt verder te gaan met zijn verhaal.
Als je zelf praat, kun je door het maken van oogcontact extra lading geven aan bepaalde woorden of zinnen door juist bij dat woord, of die zin, duidelijk oogcontact te maken.

Wanneer kun je oogcontact beter vermijden?
Er zijn ook situaties waarin oogcontact juist niet zo handig is. Als je een meningsverschil hebt met je gesprekspartner kun je oogcontact beter vermijden of verminderen. Dit kan namelijk als bedreigend worden ervaren.
In bepaalde landen en culturen is het juist erg ongewoon of onbeleefd om oogcontact te maken. In de islamitische cultuur kijken mannen en vrouwen elkaar niet in de ogen uit respect en omdat het als uitdagend kan worden gezien.
Maar oogcontact kun je beter ook vermijden of verminderen op het moment dat je iets aan het vertellen bent en je merkt dat je je niet meer goed kunt focussen op datgene wat je aan het vertellen bent. Gebleken is namelijk dat oogcontact een negatieve invloed kan hebben op je praat- en denkvermogen.
Even je blik afwenden als je dreigt vast te lopen, kan dus helpen. Je hoeft je dan even niet meer bezig te houden met het oogcontact en je kunt je puur concentreren op je gedachten en spraak.
Hoeveel oogcontact tijdens een gesprek is normaal?
Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden omdat dit afhangt van de situatie. Het oogcontact tussen een stel dat op eerste date is, zal natuurlijk anders zijn dan het oogcontact tussen een man en vrouw die al 30 jaar getrouwd zijn.
Maar áls we deze vraag stellen, is het wel leuk om te weten dat er in een gemiddeld gesprek slechts 31% van de tijd daadwerkelijk oogcontact is! Hiermee wordt de tijd bedoeld dat jij de ander in de ogen kijkt terwijl de ander jou ook in de ogen kijkt. De Amerikaanse psycholoog Michael Argyle heeft dit onderzocht.

In de overige 69% van de tijd kijk jij de ander misschien wel langer in de ogen, maar dan kijkt de ander jou niet in de ogen. Of andersom natuurlijk. Degene die praat kijkt slechts 40 % van de tijd naar de ander en degene die luistert kijkt 75% van de tijd naar degene die praat.
Argyle is tijdens zijn onderzoek ook tot de conclusie gekomen dat een gemiddelde blik in de ogen van de ander slechts 2,95 seconden duurt. En nu komt het: ook concludeerde hij dat men elkaar slechts 1,18 seconden écht recht in de ogen aankijkt!
Je denk dus misschien dat je je blik snel afwent of wegkijkt, maar nu blijkt dus dat het vrij normaal is om slechts heel kort écht oogcontact te hebben.
Wanneer oogcontact juist nuttig kan zijn!
Onderaan dit artikel lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat je nooit meer moeite hebt met oogcontact. En als je dat dan voor elkaar hebt, kun je oogcontact zelfs erg nuttig gebruiken!
- Oogcontact tijdens een sollicitatiegesprek. Vaak zit je tijdens een sollicitatiegesprek tegenover meerdere personen. Geef iedereen voldoende oogcontact! Óók degene(n) die weinig of misschien wel helemaal niks vragen. Dit duidt op zelfverzekerdheid en vergroot je kansen!
- Let op de pupillen van je gesprekspartner! Een grotere pupil duidt op iets positiefs en een kleinere pupil op iets negatiefs (of iets minder positiefs). Enthousiaste mensen hebben grotere pupillen. Handig tijdens een date of sollicitatiegesprek!
- Oogcontact maakt je aantrekkelijk! Als je een leuk persoon ziet waar je indruk op wil maken, lach dan vriendelijk en maak oogcontact! En houdt dit dan ook even vol. Dit maakt je aantrekkelijk omdat je zelfvertrouwen uitstraalt. Focus je dus niet op een ‘gemaakte’ openingszin, maar maak oogcontact!
- Zet je woorden kracht bij door oogcontact! Als je iemand aanspreekt op ongewenst gedrag of je confronteert iemand terwijl je er serieus en ernstig bij kijkt, zal dit effectiever zijn.

Dé 2 redenen waarom je moeite met oogcontact hebt
Er zijn eigenlijk maar twee redenen waarom men moeite met oogcontact heeft. En omdat veel mensen hier onbewust van op de hoogte zijn, zijn deze twee redenen in bepaalde situaties er de oorzaak van dat het moeilijk is om überhaupt oogcontact te maken!
Reden 1: Het denk- en spraakvermogen kan in negatieve zin beïnvloed worden door oogcontact. Met andere woorden: je wordt te veel afgeleid door het oogcontact waardoor je je niet meer goed kunt focussen op nadenken en praten.
Reden 2: Oogcontact kan bedreigend overkomen. Je kunt de blik van de ander qua uitstraling bijvoorbeeld bedreigend vinden. Maar ook het feit dat je niet weet wat de ander van je denkt, kun je ervaren als bedreigend. Het probleem hierbij is vaak dat je dit voor jezelf in negatieve zin invult.
We handelen in die situaties vanuit ons reptielenbrein (hersenstam) waarin onze instincten geregeld zijn. Een roofdier staart zijn prooi vaak indringend aan voordat ie overgaat tot de aanval..
Je voelt je angstig of verlegen en daarom kijk je liever de andere kant op. Zonde, want oogcontact is lichaamstaal en dus non-verbale communicatie en die mis je dan!
Aan deze tweede reden ligt onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen ten grondslag.
Dé oplossing voor het ‘oogcontact-probleem’!
Er zijn dus twee hoofdredenen die ervoor zorgen dat je moeite met oogcontact hebt:
- Het belemmert je focus op nadenken en praten
- Je ervaart oogcontact als ‘bedreigend’
Als je deze twee redenen weet te ‘elimineren’ zorg je ervoor dat je geen moeite meer hebt met oogcontact. Maar hoe doe je dat dan?
De oplossing is het vergroten van je zelfvertrouwen!
Met méér zelfvertrouwen is oogcontact niet meer bedreigend omdat het je niet interesseert wat en hoe de ander over je denkt.
Jij bent namelijk zelfverzekerd, jij bent overtuigd van je eigen kunnen en jij weet dat je er mag zijn!
Als je je zelfvertrouwen vergroot merk je dat je niet meer angstig of verlegen bent als je de ander in de ogen kijkt. En dus ga je het oogcontact niet meer vermijden, maar zelfs gebruiken!
Zelf, Snel en Effectief!
De oplossing voor het oogcontact-probleem is dus het vergroten van je zelfvertrouwen.
Dit kun je zelf, snel en effectief doen! Hoe?
Ten eerste met deze 14 simpele tips om je zelfvertrouwen te vergroten.
En als je het echt goed wil aanpakken adviseer ik je om de e-cursus blijvend zelfvertrouwen van Frank de Moei te volgen!
Dit is namelijk een snelle en bewezen effectieve manier om je zelfvertrouwen te vergroten!
Wil je weten hoe ik deze e-cursus persoonlijk ervaren heb? En wat het mij heeft gebracht?
Lees dan mijn eerlijke en uitgebreide review over deze e-cursus.

Nóóit meer verlegen of angstig zijn tijdens oogcontact? Volg dan deze leuke online cursus!
JA! IK WIL ZONDER MOEITE OOGCONTACT KUNNEN HEBBEN!Populaire blogs gelezen door anderen:

Zelfverzekerd voor de klas staan?

Geloof in jezelf! Praktisch stappenplan om weer in jezelf te geloven!

Hoe jij als man het leven kan oppakken na de scheiding!

Hoe kun je negatieve gedachten loslaten? De oplossing!

Bindingsangst? Symptomen, oorzaken en Overwinnen!

Iemand durven aanspreken op ongewenst gedrag? Dit heb je nodig!
Gun jij jezelf deze boost aan zelfvertrouwen?
NU tijdelijk voor slechts 47 euro (159 euro)

Ik kreeg eens van iemand een heel nuttige tip over oogcontact. Wanneer je kijkt naar de neusbrug van je gesprekspartner, dan lijkt het alsof je hem recht in de ogen kijkt. Voor mij werkt dit erg goed.
Hoi Irene,
Inderdaad een hele goede tip! Bedankt voor deze nuttige aanvulling op de blog!
Gr. Carmen