
Je voelt je onzeker in je relatie en daar wil je iets aan doen. Heel verstandig! Want dit betekent namelijk dat er ergens iets niet goed zit. Misschien twijfel je zelfs wel over je relatie?
Hier moet je dus wat mee!
Ligt het aan je partner dat je onzeker in je relatie staat? Ligt het aan jou? Of zijn jullie misschien beiden verantwoordelijk?
In deze blog ga ik jou helpen om erachter te komen waar de onzekerheid in je relatie vandaan komt. En áls je de oorzaak eenmaal achterhaald hebt, vind je hier ook de informatie en tips die jou helpen om je onzekerheid weg te nemen.
Inhoudsopgave

Wil jij voorkomen dat je je onzeker blijft voelen in je relatie?
Deze unieke methode om af te rekenen met je onzekerheid helpt je!
Het 6 stappenplan
Sta je onzeker in je relatie? Dan is de kans groot dat dit je geluk in de weg staat! En daarmee ook het geluk van je partner.
En als je kinderen hebt, ook hun geluk misschien wel.
Tijd voor actie dus! Tijd om de twijfels en onzekerheid over je relatie weg te nemen!
Dit 6-stappenplan is een manier waarop jij je onzekerheid in je relatie kunt aanpakken. Ik weet hoe het is om onzeker in een relatie te staan. Ikzelf heb namelijk ook twijfel over mijn relatie ervaren, en niet zo’n klein beetje ook.
Dit 6-stappenplan was voor mij dé oplossing en het heeft erin geresulteerd dat ik weer écht gelukkig ben met m’n partner.
Jou gun ik ook alle geluk! En dat is de reden dat ik deze stappen met je wil delen.
Toen ik het moment bereikt had dat ik geen onzekerheid meer voelde en dat alle twijfel over m’n relatie was verdwenen, ben ik inzichtelijk gaan maken hoe ik dit bereikt had.
Dit 6-stappenplan is daar het resultaat van.
Stap 1: Waarom ben je onzeker in je relatie?
“Waarom sta ik onzeker in m’n relatie?” Dit is de eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen.
Om je te helpen hier een antwoord op te geven, heb ik hieronder een flink aantal mogelijke oorzaken voor je opgesomd.
Bekijk ze, denk goed na en wees eerlijk tegen jezelf! Dit kan behoorlijk confronterend voor je zijn, maar dit moet je er echt voor over hebben als je iets wil doen aan je onzekerheid.

Oorzaken van onzekerheid in je relatie
Bepaal nu welke van de onderstaande oorzaken ervoor zorgen dat jij onzeker in je relatie staat.
- Je merkt dat jullie relatie in een ongewenste sleur beland is
- Je ergert je regelmatig aan je partner / schaamt je voor je partner
- Je bent ontevreden over jullie seksleven
- Je vertrouwt je partner niet (volledig)
- Je voelt je beperkt in je vrijheid – hebt bindingsangst (ontwikkeld)
- Je merkt dat je aandacht van andere mannen/vrouwen te fijn vindt
- Je vergelijkt jullie relatie veel met die van anderen
- Gebrek aan communicatie (bv niet over gevoelens praten)
- Je twijfelt eraan of je voldoende te bieden hebt
- Je twijfelt eraan of je partner jou wel goed genoeg vindt
- Je twijfelt eraan of je partner jou nog wel aantrekkelijk vindt
- Je vindt regelmatig dat je tekort schiet
- Je projecteert nare ervaringen uit een eerdere relatie op je huidige partner
- Je bent jaloers
- Je partner is jaloers
- Je merkt dat je partner meer afstand neemt
- Je vindt je partner minder aantrekkelijk dan in het begin
- Je merkt dat je partner meer aandacht voor anderen heeft dan voor jou
- Je betrapt je partner op leugens
- Jullie hebben vaak ruzie
- Je twijfelt aan je liefde voor je partner
TIP: Heb je last hebt van onzekerheid en wil je je zelfvertrouwen écht vergroten? Dan beveel ik je de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei aan! (effectiever vind je ze niet!).
Stap 2: Raadpleeg je beste vriend(in)
Ok je hebt nu 1 of meerdere oorzaken uit de lijst hierboven ‘geselecteerd’. Staat jouw oorzaak er niet tussen? Bedenk dan welke oorzaak wél ten grondslag ligt aan je onzekerheid!
Bespreek dit nu eens rustig met je beste vriend of vriendin, of met iemand anders die je volledig vertrouwt.
Deze persoon staat er namelijk veel objectiever in dan jijzelf en benadert jouw probleem – want dat is het – vanuit een ander perspectief.
Het is echter niet de bedoeling dat deze vriend(in) jou gaat beïnvloeden doordat hij of zij een uitgesproken mening gaat geven.
Wat hij of zij wél moet doen is jou (kritische) vragen stellen waardoor jij tot heldere inzichten kan komen.
Instrueer daarom je beste vriend(in) van te voren en geef je doel aan van het gesprek.
Stap 3: Vertel je partner dat je onzeker in de relatie staat!
Je weet nu wat de oorzaak is van het feit dat jij onzeker in je relatie staat en het gesprek met je beste vriend(in) is gevoerd.
Nu is het een absolute must om dit met je partner te bespreken. Ik kan me goed voorstellen dat dit een moeilijke opgave voor je is, maar je partner maakt nou eenmaal onderdeel uit van je relatie en dus van je probleem.
Het doel van het bespreekbaar maken is om van jouw probleem jullie gezamenlijke probleem te maken! Pas dan kan er iets aan gedaan worden.
Maar toch kan het angst met zich mee brengen en je kunt er ongelooflijk tegenop zien. Bij mij was dat ook het geval, vooral omdat ik me erg druk maakte over de mogelijke gevolgen.
Maar ik realiseerde me dat mijn geluk op het spel stond en dus had ik geen keuze. En die keuze heb jij ook niet! Ja, die heb je in principe wel, maar dan zal er niets veranderen en dus zal je niet optimaal gelukkig zijn.
Je geluk staat op het spel!
Je moet je partner dus confronteren met je onzekerheid in jullie relatie én hem of haar vertellen wat daar volgens jou de oorzaak van is. Wat zijn je twijfels? Waar twijfel je precies over in de relatie? En waarom ben je onzeker?
Door dit bespreekbaar te maken zal voor jullie beiden duidelijker worden hoe de relatie er nou eigenlijk echt voor staat.
Houd er rekening mee dat je partner van deze gelegenheid gebruik zou kunnen maken om datgene wat hem of haar dwarszit nu óók kenbaar te maken. Maar dat is juist goed! Want dan kunnen jullie nu gelijk alle problemen aanpakken.
Hoe vertel je aan je partner dat je onzeker in je relatie staat?
Of er een ideale manier is om het te vertellen weet ik niet. Maar de manier waarop ik het m’n partner verteld heb was zowel voor mij als voor mijn partner effectief. En daarom wil ik mijn manier graag met je delen:
“Lieverd, ik wil even met je praten.. Ik merk dat ik de laatste tijd erg onzeker in onze relatie sta. En de reden hiervan is dat ik vind dat we in een sleur terecht zijn gekomen waarin elke vorm van spontaniteit ontbreekt. En dat zorgt er ook voor dat ik het idee heb dat jij me niet meer aantrekkelijk genoeg vindt.”
Ik koos er bewust voor om duidelijk te zijn en om meteen met het probleem te beginnen. Vervolgens heb ik de oorzaken van het probleem zo helder mogelijk proberen over te brengen.
Ik heb het bewust in de “ik-vorm” gebracht omdat ik niet wilde dat de boodschap verwijtend over zou komen. Deze manier was in mijn situatie erg effectief, ook volgens mijn partner.
Want ondanks dat ie er wel even stil van was, zag ie het als een noodzakelijke eyeopener en een stuk bewustwording:
“Ja inderdaad…. nu je het zegt…., maar ik was me daar helemaal niet van bewust want die sleur is er echt heel langzaam ingeslopen. En door de hectiek en waan van elke dag heb ik daar nooit bij stil gestaan. Maar hier moeten we dus wel wat mee, schat.”
Van mijn probleem heb ik dus op deze manier ons gezamenlijke probleem gemaakt. En dat was natuurlijk precies de bedoeling want het betreft onze relatie!
Stap 4: Kom samen tot een oplossing
Je hebt je partner nu dus verteld dat je onzeker in de relatie staat en wat daar de oorzaak van is. Je hebt je twijfels over de relatie geuit.
Nu is het zaak om samen met je partner tot een oplossing te komen.
De bereidheid om samen tot een oplossing te komen moet er uiteraard wel zijn, anders wordt het voor degene die welwillend is ’trekken aan een dood paard’.
Maar laten we uitgaan van het positieve.
Je hebt je partner openheid van zaken gegeven en jullie willen graag tot een oplossing komen. Samen gaan jullie de onzekerheid in jullie relatie overwinnen!

Het allerbelangrijkste is dat je nu aangeeft dat er echt iets moet veranderen en dat doorgaan op dezelfde voet absoluut geen optie is omdat je ongelukkig bent met de situatie zoals die nu is. En dit maakt dat dat je zélf ook ongelukkig bent.
De reden waarom het belangrijk is om dit te zeggen is de urgentie.
JIJ hebt een serieus probleem want JIJ staat onzeker in je relatie en dat maakt JOU ongelukkig!
Die urgentie moet ook duidelijk worden bij je partner en dat betekent dat er nu meteen iets moet veranderen. Het is nu niet alleen jouw probleem meer maar ook dat van je partner!
Wat als er geen oplossing is?
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat:
-
Jullie samen tot de conclusie komen dat er helemaal geen oplossing is;
-
Je partner het probleem niet inziet – of niet wil inzien;
-
Eén van jullie niet tot een oplossing wil komen (of jullie allebei niet);
-
Eén van jullie niet bereid is om aan de oplossing te werken (of jullie allebei niet).
Het verbreken van de relatie is dan onvermijdelijk als je het mij vraagt. En dat is ontzettend jammer en vervelend natuurlijk, maar besef wel dat deze relatie jouw geluk in de weg staat!
Dus wat dat betreft is het verbreken van de relatie wel degelijk een oplossing! (Ook al zal dat in het begin waarschijnlijk niet zo voelen.)
‘Houd me vast!’
Dit boek van dr. Sue Johnson is uitermate geschikt voor als jij en je partner aan jullie relatie willen werken. Dit boek kan het verschil maken tussen scheiden of bij elkaar blijven!
Stap 5: Maak duidelijke en concrete afspraken
Je hebt nu de oorzaak van het feit dat je onzeker in je relatie staat helder, je hebt je partner hiermee geconfronteerd én jullie zijn tot de conclusie gekomen dat jullie beiden bereid zijn om samen tot een oplossing te komen.
Nu is het noodzakelijk om hele concrete afspraken te maken. Dit klinkt heel zakelijk en lijkt niet bepaald bij een relatie te passen, maar je zult merken dat dit jullie gaat helpen.
Om je te helpen om tot deze concrete afspraken te komen, heb ik hieronder vragen geformuleerd die je hierbij kunt stellen.
- Wat heb jij nodig van je partner?
- Wat heeft je partner nodig van jou?
- Hoe moet zijn/haar gedrag veranderen?
- En wat kan jou rol hierin zijn?
- Wat moet jij veranderen?
- En wat verwacht je hierbij van je partner?
Stap 6: Blijf met elkaar praten!
Als jullie concrete afspraken gemaakt hebben is het belangrijk om hierover te blijven praten. Schroom dan ook niet om, op het moment dat er zich een situaties voordoet waarop de afspraak betrekking heeft, je partner hierop te wijzen.
Wacht in het vervolg ook niet meer met het bespreekbaar maken van problemen of onzekerheden die je ervaart met betrekking tot je relatie. En verwacht dit ook van je partner.
Evalueer de afspraken ook regelmatig die jullie in stap 3 gemaakt hebben. Waar lopen we tegenaan? Moeten we onze aanpak wijzigen? Hoe kunnen we elkaar helpen?
Het allerbelangrijkste is om te blijven communiceren; tijdig, open en eerlijk!

Wat als jouw onzekerheid de enige oorzaak is?
Stel nou dat je er in stap 1 achter bent gekomen dat jouw persoonlijke onzekerheid de enige oorzaak is van het feit dat je onzeker over je relatie bent.
Je partner heeft er alles aan gedaan om jou van je onzekerheid af te helpen, maar helaas tevergeefs.
Je weet voor 100% zeker dat je bij je partner wil blijven, maar je eigen onzekerheid en je gebrek aan zelfvertrouwen houden de onzekerheid die je in je relatie hebt in stand.
In dat geval adviseer ik je om de online training Blijvend Zelfvertrouwen te volgen. Deze effectieve training helpt jou namelijk om je het gevoel, besef en overtuiging te geven dat je voor niemand onderdoet – boost je zelfvertrouwen – en rekent af met je onzekerheid!
Meer informatie én mijn uitgebreide review over deze online training Blijvend Zelfvertrouwen vind je hier!

Wil jij voorkomen dat je je onzeker blijft voelen in je relatie?
Deze unieke methode om af te rekenen met je onzekerheid helpt je!
Conclusie
Je staat onzeker in je relatie. Wat moet je doen?
Ten eerste moet je erachter komen waar het gevoel van onzekerheid in je relatie vandaan komt. Wat maakt nou dat ik me zo voel? Wat is de oorzaak?
Vervolgens bespreek je de antwoorden op deze vragen met iemand die je volledig vertrouwt en die jou heel goed kent. Diegene onthoudt zich van het geven van zijn of haar eigen mening en stelt jou alleen vragen.
Dan is het tijd om je partner te confronteren met de onzekerheid die jij ervaart over de relatie. Hierbij benoem je meteen de oorzaak die volgens jou ten grondslag ligt aan het probleem. Samen bepalen jullie of er een oplossing is en wat de oplossing is.
Vervolgens gaan jullie de oplossing vertalen naar concrete afspraken. Deze afspraken worden nageleefd en lossen het probleem op doordat de communicatie tussen jullie open, eerlijk en tijdig is.
Populaire blogs gelezen door anderen:

Hoe kun je negatieve gedachten loslaten? De oplossing!

Zelfvertrouwen van een kind vergroten met spel!

Blozen voorkomen? Effectieve tips!

Stoppen met piekeren in bed!

Waar is koud douchen goed voor? 11 voordelen van koud douchen! (+ mijn eigen ervaring)

Moeite met oogcontact tijdens een gesprek?
Gun jij jezelf deze boost aan zelfvertrouwen?
NU tijdelijk voor slechts 47 euro (159 euro)
