Verlegen of onzeker bij een vrouw? 11 slimme tips!

Gemiddelde leestijd: 35 minuten
Man die onzeker of verlegen is bij een vrouw

Ben jij verlegen of onzeker bij een vrouw? Durf je niet op een vrouw af te stappen? Of nemen de zenuwen de overhand als je met een vrouw praat?

Dan ben je hier precies goed! Want hier vind je 11 slimme tips die jou helpen om je verlegenheid of onzekerheid bij een vrouw in de hand te houden!

De meeste vrouwen zitten namelijk niet te wachten op een onzekere man, maar willen juist een man die zelfverzekerd en vol zelfvertrouwen is.

Met deze 11 tips kun jij voorgoed afrekenen met je onzekerheid en verlegenheid! Neem deze tips ter harte en je zult niet alleen zelfverzekerd overkomen, maar het ook daadwerkelijk zijn!

e-cursus blijvend zelfvertrouwen Logo

Haar eerste indruk van jou: Zelfverzekerd en vol zelfvertrouwen! (maar niet arrogant!)

In de online cursus blijvend zelfvertrouwen reken je effectief af met onzekerheid!

JA DAT WIL! IK GRIJP DEZE UNIEKE KANS!

Tip 1: Zorg voor een verpletterende eerste indruk!

Als je verlegen of onzeker bent bij een vrouw realiseer je dan dat de eerste indruk die een vrouw van jou heeft cruciaal is!

Ga maar eens na hoe snel je zelf je oordeel klaar hebt liggen als je een vrouw voor de eerste keer ziet. Behoorlijk snel wel of niet? 

Hoe kun je indruk maken op een vrouw

Zo werkt het dus ook bij vrouwen. En daarom kun je er maar beter voor zorgen dat de eerste indruk die zij van jou heeft verpletterend is!

Hoe ook jij indruk kunt maken op een vrouw!

Ok, je wil een verpletterende indruk maken. Maar hoe doe je dat? Waar moet je rekening mee houden?

Hieronder vind je 4 voorwaarden om indruk te maken op een vrouw. Natuurlijk is het zo dat elke vrouw uniek is en dat de ene vrouw meer waarde hecht aan iets dan een andere.

Maar om je eigen glazen niet meteen in te gooien en een goeie indruk op haar te maken, zit je met deze voorwaarden behoorlijk veilig!

#1: Zorg voor een zelfverzekerde houding

Met je houding straal je heel veel uit. En als je niet op je houding let als je onzeker of verlegen bent, zal je houding dat ook uitstralen. 

En dat wil je natuurlijk niet, want jij wil zelfverzekerd overkomen! In het filmpje hieronder van Daan de Ram van berichtenbaas zie je hoe het werkt én dat het werkt:

Hoe zorg je voor een zelfverzekerde houding?

 1. Maak jezelf groot
 2. Hoofd omhoog
 3. Borst naar voren
 4. Schouders naar achter
 5. Benen iets gespreid

Maar overdrijf niet! Want dan kun je er onnatuurlijk – en verre van aantrekkelijk – uitzien. 

Een veelgestelde vraag van mannen die op een vrouw afstappen is: “Waar laat ik mijn handen?” In het filmpje hierboven heb je daar al iets over kunnen zien.

Maar maak je er niet te druk over want het maakt helemaal niet zoveel uit waar je je handen laat! Zolang je de 4 punten hierboven over je lichaamshouding maar in acht neemt (en je de ‘dwangbuispositie’ vermijdt).

En stop je handen niet in je zakken, want dan kun je te nonchalant of zelfs ongeïnteresseerd overkomen. 

En desinteresse is wel het laatste wat je wil uitstralen. Want je hebt juist ontzettend véél interesse in die knappe vrouw. Anders zou je niet op haar afstappen of met haar gaan daten, of wel?

man maakt indruk met zelfverzekerde houding

Je handen gewoon ontspannen langs je lichaam laten hangen is prima. Denk er niet te veel bij na. 

#2: Het eerste contact

Aan je houding kan het nu dus niet meer liggen, want die is zelfverzekerd. Maar wat is de volgende stap?

Nu is het wel even handig om onderscheid te maken tussen de situatie waarin je op een vrouw afstapt die je nog helemaal niet kent en de situatie waarin je op een eerste date gaat met een vrouw.

Als je op een vrouw afstapt die je nog helemaal niet kent

Op straat, in de kroeg, of waar dan ook: eerst is het zaak om haar volledige aandacht te krijgen. 

En de beste manier om dat voor elkaar te krijgen is gewoon door haar aan te spreken! Begroet haar en geef haar een complimentje. Je stapt natuurlijk op haar af omdat je haar aantrekkelijk vindt. Vertel haar dat dan ook! En zeg daarbij ook wát je zo aantrekkelijk aan haar vindt (ogen, lach, kleding, uitstraling).

“Hey, ik zag je lopen en ik wil je zeggen dat je er ontzettend goed uit ziet, het viel me meteen op dat je een hele mooie uitstraling hebt.”

En ja, ik begrijp heel goed dat daar lef voor nodig is en dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is, helemaal als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt.

Maar vraag jezelf dan af:

Wat heb je te verliezen? Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

 • Dat je afgewezen wordt?
 • Dat ze niet op je zit te wachten?
 • Dat je een ‘blauwtje’ loopt?

Ja, dat kan. Maar wat dan nog? Je hebt het wel gedurfd! En daar kun je trots op zijn! En trots zorgt voor zelfvertrouwen!

En daarbij zijn er maar weinig vrouwen die het je kwalijk zullen nemen, want geloof mij; bijna elke vrouw vindt het leuk om een complimentje of een blijk van waardering te ontvangen.

En het gebeurt een vrouw echt niet elke dag dat er zomaar een man op haar durft af te stappen. Alleen daarmee al dwing je respect af!

Man onzeker en verlegen bij een vrouw aan de bar
Als je je date voor het eerst ontmoet

Het verschil met ‘koud’ op een vrouw afstappen die je nog helemaal niet kent en een eerste date met een vrouw is dat je geen moeite hoeft te doen om de aandacht van haar te krijgen.

Je hebt immers al met haar afgesproken.

Je ontmoet je date, staat oog in oog met haar, maar wat dan? 

Niet te moeilijk denken! Begin gewoon met een complimentje. Bijvoorbeeld: “Hey, aangenaam! Wat leuk om je (eindelijk) te ontmoeten. Ik vind dat je er erg goed uitziet, leuk jurkje ook!”

Wat je niet moet doen! 

Geforceerde openingszinnen! Die raad ik je met klem af. Als het ècht een hele leuke en originele is, kan het zeker werken. Voorwaarde is dan wel dat je het niet-ingestudeerd en ongeforceerd kunt brengen. 

Maar in 9 van de 10 gevallen is de openingszin niet origineel of leuk genoeg en zet je jezelf alleen maar voor paal en gooi je eigen glazen in.

#3. Kleren maken de man!

Als je op een eerste date gaat is het belangrijk om trouw te blijven aan je eigen kledingstijl. Ga dus niet ineens een driedelig pak aantrekken als je daar normaal ook nooit in loopt.

“Kleren maken de man” betekent dat de kleding die je draagt bepaalt wat voor man je bent. Het zegt dus iets over wie jij bent. Maar het is wel belangrijk om na te denken over je kledingkeus. Want ook dat zegt iets over je.

Waar komt het in het kort op neer?

 1. Zie er verzorgd uit
 2. Draag kleding die bij je past
 3. Draag waar jij je prettig in voelt

En als je toch echt geen idee hebt hoe jij gekleed moet gaan, vraag dan advies aan je vrienden of familie. Of stap een kledingzaak binnen en laat je adviseren.

Maar vergeet niet dat jij je er prettig in moet voelen én dat het bij je persoonlijkheid past.

#4: Neem iets voor haar mee

Wil je punten scoren op de eerste date met een vrouw? Neem dan iets voor haar mee, geef haar iets!

Als je op een vrouw afstapt die je nog niet kent, bijvoorbeeld in de kroeg of op straat, kun je natuurlijk moeilijk iets tastbaars meenemen. Maar je kunt wel een complimentje meenemen en die haar geven!

Laat deze kans dan ook niet liggen, want naast dat het erg attent van je is, heeft dit de volgende voordelen:

 • De kans is groot dat je haar hiermee in verlegenheid brengt (je verlegt je een slimme manier de aandacht van jouw onzekerheid/verlegenheid naar haar!)

 • Je maakt haar belangrijk en speciaal!

 • Je toont je vrijgevig (een eigenschap die alle vrouwen waarderen in een man)

Welke cadeaus kun je een vrouw geven op de eerste date?

Nu is de vraag natuurlijk: wat is een geschikt cadeau om een vrouw op een eerste date te geven?

Om je hierbij te helpen geef ik je hieronder een aantal leuke en originele suggesties:

Tip 2: Oogcontact is alles!

Als je verlegen of onzeker bent bij een vrouw is oogcontact maken ontzettend lastig en spannend.

Dat is ook begrijpelijk!

Maar als je geen oogcontact met een vrouw durft te maken of als je continu wegkijkt en het oogcontact probeert te vermijden:

 • laat je ook daadwerkelijk zien dat je onzeker en verlegen bent en kom je ook zo over

 • kan het bij haar overkomen alsof je geen interesse in haar hebt

 • kun je niet genieten van haar uitstraling en ogen

 • mis je een heleboel informatie die zij jou geeft in de vorm van non-verbale communiatie

Oogcontact is dus superbelangrijk! Sterker nog; Oogcontact is alles! Want zonder oogcontact is je kans van slagen 0,0!

Als je oogcontact ongemakkelijk of moeilijk vindt, doe dan je voordeel met mijn uitgebreide blog over moeite met oogcontact tijdens een gesprek

Tip 3: Voorkom pijnlijke en ongemakkelijke stiltes!

Heb jij ook wel eens met kromme tenen zitten kijken naar het televisieprogramma ‘first dates’? Ik wel! De reden? Van die enorm pijnlijke en ongemakkelijke stiltes.

Helemaal als je al zenuwachtig, onzeker of verlegen bent bij een vrouw, kunnen deze stiltes ‘killing’ zijn. Je wordt er namelijk nóg onzekerder door! En dat moet je dus zien te voorkomen. 

Het goede nieuws is dat dit totaal niet moeilijk is! 

Hoe voorkom je die ongemakkelijke stiltes dan?

Hoe je ongemakkelijke stiltes kunt voorkomen?

Heel simpel. Jij wil meer over haar te weten komen en je wil haar beter leren kennen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is interesse tonen. 

En dat doe je door haar zogenaamde 5W-H vragen te stellen. Dat zijn vragen die beginnen met:

Vragen die beginnen met de W en met de H
 • Wat
 • Wie
 • Waarom
 • Wanneer
 • Waar
 • Hoe

De voordelen van 5W-H vragen

 • Het zijn open vragen die ze niet alleen beantwoorden met ‘Ja’ of ‘Nee’. (en dus houdt je haar aan de praat en het gesprek op gang)

 • Doorvragen is makkelijk omdat de antwoorden die zij geeft langer zijn – en er dus meer is om op door te vragen. (doe dat ook, want dat getuigt ervan dat je oprecht luistert èn dat je echt geïnteresseerd bent.)

 • Je zit niet snel verlegen om vragen want het bedenken van vragen is makkelijk – en gaat snel – als je de 5 W’s en de H in je achterhoofd hoofd.

 • Je komt veel over haar te weten.

Tip 4: Actief luisteren!

Als je verlegen of onzeker bent bij een vrouw is actief luisteren een effectieve tip die je eenvoudig kunt toepassen.

Je denkt misschien: “Het is toch logisch dat ik naar haar luister, dat doe ik heus wel.”

Maar ga eens bij jezelf na: Hoe vaak wordt er écht aandachtig naar jou geluisterd? En hoe vaak voel jij je echt gehoord als je iets verteld?

Over het algemeen valt dit vies tegen. Want heel vaak is degene met wie je praat al aan het bedenken wat hij of zij gaat zeggen als deze persoon zogenaamd naar jou ‘luistert’.

En dat blijkt dan ook op het moment dat jij uitgepraat bent – als je die kans al krijgt -, want dan begint hij of zij meteen te ratelen zonder ook maar iets te reageren op datgene wat jij verteld hebt.

En als je diegene daar dan op aanspreekt, is de reactie: “Ja, maar ik heb je wel gehoord.”

Precies, diegene heeft je gehoord, maar heeft ie ook echt naar je geluisterd? Dat mag je sterk in twijfel trekken.

Actief luisteren doe je op deze manier

man doet aan actief luisteren naar een vrouw

Hoe kun je nou echt actief luisteren?

 • non-verbale feedback geven (bijvoorbeeld: lachen en af en toe knikken)
 • Doorvragen
 • Een open, actieve en geïnteresseerde lichaamshouding;
 • LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen
 • Verbale feedback geven (bijvoorbeeld: kort reageren met “ja”, “nee”, “dat kan ik me goed voorstellen.”
 • Begripvol en empathisch zijn > zie tip 5

De voordelen van actief luisteren!

Luister naar haar en doe dat dus actief!

En dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip van deze blog, want écht actief luisteren heeft de volgende grote voordelen:

 • Je laat merken dat je haar niet alleen hoort, maar ook echt begrijpt;

 • Je geeft haar de volle aandacht (oprecht), en dat kan haar uitnodigen om nog meer te vertellen;

 • Je maakt haar belangrijk;

 • Je kweekt vertrouwen;

 • Je laat haar weten dat je oprecht geïnteresseerd bent.

 • Je onderscheidt je hiermee echt van anderen!

Tip 5: Wees begripvol en empathisch

Als je verlegen bij een vrouw bent, zorg dan dat je begrip toont en empathie hebt. Als je dat goed doet, scoor je hoe dan ook punten.

Maar misschien ben je helemaal niet gewend om dat te doen omdat je al druk genoeg bent met je zelf en met je onzekerheid of verlegenheid (en met het camoufleren ervan), maar ook jij kunt dit!

In 3 stappen begripvol en empathisch

Als je de onderstaande 3 simpele stappen volgt kun je ervan uitgaan dat de vrouw met wie je praat (zwaar) onder de indruk is van haar gesprekspartner omdat ze niet vaak meemaakt dat een man haar zo goed begrijpt!

Er zijn namelijk niet veel mannen die echt begrip of empathie tonen. En al helemaal weinig die daar ook nog een het gevoel van de vrouw erbij betrekken.

En daar kun jij je mee onderscheiden door deze 3 stappen de volgen. Wees wel zuinig, dus doseer het, want ’too much’ kan gemaakt en te betrokken overkomen.

Stap 1: Luister actief naar haar (hoor echt wat ze zegt)

Bij tip 4 heb je kunnen lezen hoe je goed en effectief actief kunt luisteren. Wat hierbij heel belangrijk is dat je echt hoort wat de ander zegt en doorvraagt! Lees deze tip nog eens door en ga dan naar stap 2.

Stap 2: Verplaats je in haar!

Vraag jezelf af – bij alles wat zij je vertelt – hoe dat voor haar is (of is geweest). Dat kun je doen door datgene wat zij je vertelt op jezelf te betrekken en door jezelf daarbij af te vragen wat dat met jou zou doen en hoe jij zelf zou reageren in die situatie.

Stap 3: Deel je gedachten hierover met haar!

Nu je weet – of een idee hebt – hoe zij zich gevoeld moet hebben in die bewuste situatie is het zaak dat je dit met haar deelt!

Want als je dat doet, kan het niet anders dan dat zij zich écht begrepen voelt en jou een hele fijne gesprekspartner vindt! Maar wat nou als het je met de beste wil van de wereld niet lukt om je in haar te verplaatsen?

Geen ramp! Zeg dat ook gewoon!

Want daarmee laat je haar weten dat je in ieder geval de moeite hebt genomen om je te verplaatsen in haar en dat je echt geluisterd hebt. En ook dat getuigt van empathie!

Hoe zou je dit nu kunnen doen?

Bijvoorbeeld door zoiets te zeggen als:

 • “Wat knap dat je zo rustig bleef in die situatie, ik denk dat mij dat niet zou lukken.”
 • “Ik kan me heel goed voorstellen dat je toen super boos was.”
 • “Wat ontzettend leuk voor je zeg, daar mag je met recht trots op zijn.”
 • “Zo dat is heftig zeg: dat moet echt een rottijd voor je geweest zijn.”
 • “Ja dat begrijp ik.”
 • “Hoe reageerde je toen? Ik zou echt niet weten hoe ik gereageerd zou hebben als ik in jouw schoenen stond.”

Tip 6: Durf complimentjes te geven!

Het is bewezen dat het geven van welgemeende complimentjes werkt! Helemaal als je verlegen bent bij en vrouw!

Daarom zou het zonde zijn om deze simpele kans te laten liggen.

Complimentjes geven moet je natuurlijk wel een beetje subtiel doen. Haar doodgooien met complimentjes kan bijvoorbeeld averechts werken. En het allerbelangrijkste: je moet het echt menen!

Geef dus alleen oprechte complimentjes.

Als je welgemeende complimentjes geeft, kom je eigenlijk automatisch al zelfverzekerd op haar over. Jij vindt namelijk iets van haar en je durft dat haar ook nog eens te vertellen.

Wat horen vrouwen graag?

“Wat horen vrouwen graag?” is absoluut niet de eerste vraag die je zou moeten stellen. Dit impliceert namelijk dat jij je complimentjes dient af te stemmen op wat zij graag wil horen.

Maar daar gaat het niet om!

De eerste vraag die je juist wél moet stellen is: “Waar wil IK haar graag een compliment over geven?” (als je daar überhaupt al over na hoeft te denken).

Want pas dán weet je zeker dat het een oprecht en welgemeend compliment is. En reken maar dat ze die veel meer waardeert dan een ‘standaard’ compliment die je haar geeft omdat zij dat volgens jou graag horen wil.

Tip 7: lachen is aantrekkelijk!

Als je verlegen of onzeker bent bij een vrouw is lachen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar doe het toch! Zet een glimlach op!

Lachen maakt je namelijk per definitie veel aantrekkelijker en toegankelijker!

Bovendien – en dit is een mega voordeel – helemaal als je last hebt van onzekerheid of verlegenheid – neemt lachen spanning en stress weg! 

Want lachen zorgt ervoor dat je endorfine en serotonine aanmaakt!

Ook als je geen reden hebt om te lachen? Ja ook dan! Want je hersenen merken het verschil niet tussen een oprechte lach en een ‘gemaakte lach’. Je date zou het natuurlijk wel kunnen merken dus voorkom wel dat je de hele tijd aan het ‘nep-lachen’ bent.

Lach! Want lachen zorgt voor ontspanning en stressreductie. Precies wat je nodig hebt dus!

Ik kan me voorstellen dat lachen niet echt voor de hand ligt als je onzeker of verlegen bent. Maar weet dat het je gaat helpen en ik raad je daarom echt aan om het te doen (en vaak is er altijd wel iets om te lachen). Probeer het gewoon!

Lachen zorgt voor ontspanning en stressreductie: Precies wat je nodig hebt dus!

Tip 8: Zorg voor originele en verrassende vragen

In tip 3 heb je al kunnen lezen dat het raadzaam is om je vragen te beginnen met: Wie, Wat, Waarom, Wanneer, Waar en Hoe (5W-H).

Zorg er daarbij ook voor dat je altijd originele en verrassende vragen achter de hand hebt. Dit kan het gesprek namelijk een positieve impuls geven en het gesprek een boost geven.

Vooral als het gesprek niet helemaal lekker loopt of maar wat voortkabbelt kan dit zorgen voor een welkome boost.

En daarbij is de kans groot dat ze gaat lachen als je haar verrast met een originele vraag! Of je breng haar misschien enigszins van haar à propos. Het voordeel daarvan is dat de aandacht volledig naar haar gaat en dus niet gericht is op jouw onzekerheid of verlegenheid.

Bovendien getuigt het stellen van een dergelijke vraag van zelfverzekerdheid!

Tip 9: Geef GEEN sociaal wenselijke antwoorden

Het kan misschien verleidelijk zijn om antwoorden te geven waarvan jij denk dat zij ze wil horen, maar het tegendeel is waar. De meeste vrouwen zoeken namelijk een man met karakter.

En karakter toon je juist door eerlijk te zijn. Geef daarom – ongegeneerd – je eerlijke mening. Zelfs als je het vermoeden hebt dat je daarmee niet helemaal in ‘haar straatje’ antwoordt.

Jouw eerlijke mening is een essentieel onderdeel van je karakter en persoonlijkheid.

En alleen door je eerlijke mening te geven kom je erachter of jullie persoonlijkheden bij elkaar passen (mits zij natuurlijk ook haar eerlijke mening geeft, maar daar ga ik gemakshalve even vanuit).

Als je wel sociaal wenselijk antwoordt – en dat doen veel onzekere mannen – heeft dat 2 mogelijke gevolgen:

 1. Ze knapt op je af omdat je constant ‘met haar wind meewaait’ en geen karakter toont.
 2. Vroeg of laat ga je jezelf tegen spreken, val je alsnog door de mand en ontdekt ze alsnog je ware aard.

Tip 10: Vereniging van Verlegen Mensen

Ben je niet alleen verlegen bij een vrouw, maar speelt verlegenheid ook een grote rol in andere situaties? Dan kan het fijn zijn als je daarover kunt praten met mensen die ook last hebben van verlegenheid.

De Vereniging van Verlegen Mensen is daar de uitgelezen plek voor. Hier vind je lotgenoten en kun je met al je vragen over verlegenheid terecht.

Ook organiseert deze vereniging activiteiten door het hele land waar je in ontspannen sfeer andere mensen kunt ontmoeten.

Tip 11: Pak je gebrek aan zelfvertrouwen aan!

Als je vaak onzeker of verlegen bent bij een vrouw – of als je onzekerheid en verlegenheid bij een vrouw maar niet verdwijnt – is het goed mogelijk dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, in z’n algemeenheid.

Schaam je daar absoluut niet voor, want met jou zijn er miljoenen anderen met hetzelfde probleem.

Is een gebrek aan zelfvertrouwen dan echt een serieus probleem? Ja, Helaas wel!

Want een gebrek aan zelfvertrouwen is killing voor je:

 • Geluk

 • Succes

 • Persoonlijke ontwikkeling en groei

Een gebrek aan zelfvertrouwen zorgt er namelijk simpelweg voor dat je minder durft. Zonder voldoende zelfvertrouwen zul je nooit het maximale uit jezelf halen. En dat is zonde.

En daarom raad ik je aan om NU te beginnen met het vergroten van je zelfvertrouwen en dus om NU te stoppen met het beperken van jezelf!

Een snelle, unieke en uiterst effectieve manier om je zelfvertrouwen te vergroten is de e-cursus blijvend zelfvertrouwen te volgen.

In mijn uitgebreide review over deze cursus vind je alle informatie die je nodig hebt om te besluiten of deze cursus iets voor jou is.

e-cursus blijvend zelfvertrouwen Logo

Wil jij voorkomen dat je keer op keer onzeker en verlegen bent bij een vrouw? 

Grijp dan NU deze kans om voorgoed af te rekenen met je onzekerheid. Nooit meer verlegen bij een vrouw na deze unieke e-cursus blijvend zelfvertrouwen!

JA DAT WIL! IK GRIJP DEZE UNIEKE KANS!

Populaire blogs gelezen door anderen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *