
Zelfverzekerd voor de klas staan! Ook jij kent er ongetwijfeld één; zo’n meester, juf, docent(e) of professor die blaakt van het zelfvertrouwen en daardoor ontzettend zelfverzekerd voor de klas staat.
Met veel passie, kunde, humor en enthousiasme weet hij of zij de lesstof effectief over te brengen!
Bij iedereen geliefd en leerlingen, studenten of cursisten verheugen zich er stuk voor stuk op om zijn of haar les bij te wonen.
In dit artikel vind je dé tips en informatie die jij nodig hebt om ook zelfverzekerd voor de klas te staan. En als je dát bereikt hebt, bezit je de basis van waaruit óók jij kunt doorgroeien!
Inhoudsopgave

Vol zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid voor de klas staan?
Deze uiterst effectieve online training helpt je!
Waarom is zelfverzekerd voor de klas staan belangrijk?
Als je zelfverzekerd voor de klas staat, voel je je goed en kun je je volledig focussen op datgene waar het om draait. Waar draait het dan om? Om de connectie met je klas én het overbrengen van de lesstof op een effectieve en leuke manier.
Zelfverzekerdheid straal je automatisch uit als je dit ook daadwerkelijk bent. Het voordeel hiervan is dat je (natuurlijk) overwicht hebt en zo gemakkelijk de regie in handen houdt.
Ook is het creëren en in stand houden van de door jou gewenste sfeer in de klas dan geen enkel probleem, mits je beschikt over de nodige didactische kennis en vaardigheden.
Men neemt veel eerder iets aan van een zelfverzekerd iemand omdat er totaal niet getwijfeld wordt aan zijn of haar geloofwaardigheid. Dit in tegenstelling tot iemand die onzeker voor de klas staat. Ook kan men veel langer en aandachtiger luisteren naar een zelfverzekerd iemand.

De gevolgen van onzeker voor de klas
Hieronder vind je een aantal mogelijke gevolgen van onzeker voor de klas staan. Vaak is er een verband tussen de mate van onzekerheid en de ernst van de gevolgen.
-
De aandacht van de klas verslapt snel
-
Leerdoelen worden niet behaald
-
Je komt niet geloofwaardig over
-
Geen veilige leeromgeving
-
Chaos in de klas
-
Stress
-
Geen connectie met je klas
-
Je verliest het plezier in lesgeven
Zelfvertrouwen vereist om zelfverzekerd voor de klas te staan
Een gebrek aan zelfvertrouwen staat zelfverzekerdheid in de weg. Maar met een gebrek aan zelfvertrouwen kun je natuurlijk alsnog wel proberen heel zelfverzekerd over te komen.
Dit zou je kunnen doen door bijvoorbeeld te letten op je lichaamshouding en je stemgebruik. Maar de kans is groot dat men hier doorheen prikt. Zelfs kinderen hebben dit eerder door dan je denkt! En dan kan de situatie wel eens behoorlijk ongemakkelijk worden…
Ben je van mening dat het met je zelfvertrouwen nog niet helemaal goed zit? Lees dan eens mijn blog over het vergroten van je zelfvertrouwen.
Overigens is het niet zo dat als je voldoende zelfvertrouwen hebt, je automatisch zelfverzekerd voor de klas staat. Daar is natuurlijk meer voor nodig, maar gelukkig heb je dát helemaal zelf in de hand!

5 tips om zelfverzekerd voor de klas te staan
Wat kun je concreet doen om zelfverzekerd voor de klas te staan? Hieronder lees je 5 tips om zelfverzekerd voor de klas te staan:
1. Gebruik een lesplan!
De eerste en misschien wel belangrijkste tip is het gebruiken van een lesplan. Dit is ontzettend belangrijk! Een lesplan biedt je namelijk houvast en structuur tijdens je les. En als je het even niet meer weet, kun je altijd terugvallen op je lesplan.
Vooral als er veel leerdoelen behandeld moeten worden, of als je de les voor de eerste keer geeft, kun je eigenlijk niet zonder een lesplan.
Het maken van een lesplan is de beste voorbereiding van je les. Besteed hier dus wel voldoende aandacht aan. Hier heb je tijdens de les ontzettend veel profijt van!
Een lesplan is eigenlijk niets meer dan een draaiboek voor de les die je geeft. In een lesplan geef je de volgorde aan van de onderwerpen die je wil behandelen.
Verwerk ook een tijdschema in je lesplan zodat je nooit in tijdsnood komt. Dit geeft je rust en draagt ook weer bij aan je zelfverzekerdheid.
Ik adviseer om ook de werkvormen waarin je de verschillende leerdoelen of onderwerpen gaat behandelen te vermelden in je lesplan. Dit zorgt namelijk voor variatie en hiermee houdt je de klas enthousiast en gemotiveerd.

2. Zorg ervoor dat je boven de lesstof staat
Een van de redenen dat men onzeker voor de klas staat is het gebrek aan kennis over de lesstof. De angst overheerst dat je vragen uit de klas krijgt waarop jij het antwoord niet weet. En dat zorgt ervoor dat je nog minder zelfverzekerd voor de klas staat.
Kennis maakt macht! Zorg er daarom voor dat je je goed verdiept in de lesstof zodat je er echt boven staat.
3. Ken je doelgroep, wie heb ik voor me zitten?
Aan wie ga je lesgeven? Wat kun je verwachten? Wat is het niveau in de klas? Wie heb ik voor me zitten? Allemaal belangrijke vragen waar je in de voorbereiding van de les rekening mee kunt houden.
Vooral aan het begin van de les is deze tip cruciaal. Een goed begin is het halve werk en het is aan jou om de juiste toon te zetten. Dit doe je door je doelgroep te kennen door daar slim op in te spelen tijdens je inleidende praatje.
Ga dus niet meteen over tot het behandelen van de lesstof, maar neem eerst de tijd voor een inleidend praatje over koetjes en kalfjes waarbij je iedereen betrekt.
Op die manier heb je veel invloed op het creëren van een sfeer waarin het prettig is om les te geven. En dat zorgt ervoor dat je gedurende de rest van de les ontspannen en zelfverzekerder voor de klas staat.
4. Draag representatieve kleding waar je je prettig in voelt
Je loopt nooit in een pak, maar je trekt er toch maar een aan omdat je les moet geven aan directieleden van grote bedrijven.
De verleiding kan groot zijn om je kleding aan te passen aan je publiek. Je denkt namelijk dat men dat van je verwacht. Maar dat is meestal een niet-getoetste-aanname!
Liever iets minder representatief dan jezelf iets minder prettig voelen!
Als je kleding draagt waar je je niet prettig in voelt, begin je al onzeker. En je publiek zal ook merken dat je je er niet fijn in voelt.
Draag dus representatieve kleding waar je je prettig in voelt.
Liever iets minder representatief dan jezelf iets minder prettig voelen!
5. Let op je houding en praat luid en duidelijk
Overwicht hebben in de klas is noodzakelijk om je zelfverzekerd te voelen. Als iedereen in de klas ‘over je heen loopt’ en er niet naar je geluisterd wordt, is dat natuurlijk funest voor je zelfvertrouwen.
De een heeft meer natuurlijk overwicht dan de ander. Maar met je houding en de manier waarop je praat heb je hier veel invloed op – ook als je niet gezegend bent met veel natuurlijk overwicht.
In mijn blog ‘3 praktische oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten‘ vind je 5 powerposes die je kunnen helpen met een zelfverzekerde houding voor de klas.
De voordelen van zelfverzekerd voor de klas
Kijk nog eens naar de mogelijke nadelige gevolgen van onzeker voor de klas staan, zoals ik die eerder in dit artikel beschreven heb. En bedenk nu per nadelig gevolg het positief-tegenovergestelde! Want dat zijn precies de voordelen van zelfverzekerd voor de klas staan!
-
Je hebt de volle aadacht
-
Leerdoelen worden behaald
-
Je bent geloofwaardig en dus kom je ook zo over
-
Veilige leeromgeving
-
Orde en structuur in de klas
-
Je staat ontspannen les te geven
-
Je hebt connectie met je klas
-
Plezier!
Een ander belangrijk voordeel is dat je je nu volledig op jezelf en op je doel kunt concentreren. En als je hier actief mee aan de slag gaat, en hier consistent in bent, ga je merken dat ook jij het in je hebt om die inspirerende docent(e) te worden!
Blijvend zelfvertrouwen en zelfverzekerd voor de klas!
Zelfverzekerd voor de klas staan terwijl je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, is bijna onmogelijk. Werk in dat geval dus eerst aan je zelfvertrouwen!
Mijn advies is om dit in één keer goed en effectief te doen, zodat je blijvend zelfvertrouwen krijgt. Om dit te bereiken is het allerbelangrijkste: jouw gevoel, besef en overtuiging dat je voor niemand onderdoet en de moeite waard bent!
De e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen is naar mijn mening de meest snelle en effectieve manier om je zelfvertrouwen te vergroten. Ik raad je deze cursus aan om de eenvoudige reden dat het écht werkt! Hoe ik de cursus ervaren heb, lees in mijn uitgebreide review over deze e-cursus.
Het gaat dus om JOUW gevoel, besef en overtuiging! Maar heel vaak is de invloed van anderen cruciaal voor ons (gebrek aan) zelfvertrouwen. We vinden het heel belangrijk wat anderen van ons denken en hoe anderen ons zien. Onterecht! Want zelfvertrouwen moet uit jezelf komen.

Wil jij voorkomen dat je nog langer onzeker voor de klas staat? Dit is dé oplossing!
JA! Ik wil zelfverzekerd voor de klas staan!Populaire blogs gelezen door anderen:

Zelfvertrouwen van een kind vergroten met spel!

Blozen voorkomen? Effectieve tips!

Hoe kun je omgaan met examenvrees? Effectieve tips!

Waar is koud douchen goed voor? 11 voordelen van koud douchen! (+ mijn eigen ervaring)

Identiteitscrisis? Betekenis, Symptomen en Dé oplossing!

Zelfvertrouwen weg nadat je partner is vreemdgegaan? Zo win je het terug!
Gun jij jezelf deze boost aan zelfvertrouwen?
NU tijdelijk voor slechts 47 euro (159 euro)
